Książka jest kolejną z cyklu o policjantce Julii Krawiec, choć akurat dla mnie to pierwszy kontakt z tą serią.
Julia Krawiec wybiera się na ślub przyjaciółki lecz zamiast na wesele, trafia na jej pogrzeb. Rita „spadła” bądź skoczyła z klifu w Orłowie – opinie są różne. Większość ludzi sądzi, że mimo że na dziewczynę czekało jedno z najszczęśliwszych wydarzeń w życiu, to ona sama zdecydowała się na ten desperacki krok. Jedyną osobą, która w to nie wierzy jest jej matka, która prosi Julię o przeprowadzenie prywatnego śledztwa. Śmierć kolejnych osób związanych z Ritą zdaje się potwierdzać tę wersję.
Książka to kawał dobrego kryminału. Wątek ściśle związany ze śmiercią Rity jest świetnie opisany. Autorka ma umiejętność tworzenia bardzo skomplikowanych kobiecych postaci, mnie bardzo podobało się przedstawienie siostry Rity i jej problemów, oraz matki, która sprawia wrażenie osoby wpadającej ze skrajności w skrajność. Zakończenie sprawy również jest dość zaskakujące.
Jeśli miałabym się przyczepić, to jak dla mnie za mocno rozwinięty jest wątek ojczyma i jego interesów. Oczywiście, ma swoje uzasadnienie w historii, ale myślę że nie wymaga aż takiej szczegółowości.
Nie wiem jeszcze czy sięgnę po wcześniejsze części, choć nie mówię nie. Mam do Julii sentyment, choćby przez to, że jej warszawski adres jest mi doskonale znany, można powiedzieć że byłyśmy sąsiadkami. 😉
Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2025-10-29
Ksiazkolandia
Tuż przed swoimi osiemnastymi urodzinami znika córka znanego polityka, Sara Lewicka. Jej bliscy łudzą się, że to kolejny wybryk dziewczyny - uciekała już...
Marta Zaborowska powraca do świata bezkompromisowej detektyw Julii Krawiec. W przydomowym ogrodzie na obrzeżach warszawy ginie dziewiętnastoletni...