"Eliza" to drugi tom cyklu "Córki hrabiny" autorstwa Urszuli Gajdowskiej. Każdy tom serii stanowi odrębną historię, choć są one ze sobą powiązane. Sam cykl osadzony jest w XIX-wiecznej Polsce i na Litwie i opowiada o silnych, inteligentnych kobietach, które aktywnie kształtują swój los.
Urszula Gajdowska po raz kolejny zabrała mnie do świata pełnego emocji, intryg i sekretów. Tym razem poznałam Elizę, bohaterkę, która na pierwszy rzut oka wydaje się delikatna i spokojna, ale im dalej zagłębiałam się w historię, tym mocniej odkrywałam jej siłę, determinację i odwagę.
Autorka po mistrzowsku kreśli realia epoki. Eleganckie salony, pałacowe mury i rodzinne dramaty tworzą tło, od którego trudno się oderwać. Romans miesza się tu z poczuciem obowiązku, a uczucia muszą zmierzyć się z oczekiwaniami i konwenansami społecznymi.
To opowieść o poszukiwaniu własnego miejsca w świecie, o marzeniach, które czasem trzeba ukrywać, ale i o sile miłości, która potrafi rozświetlić nawet najbardziej mroczne dni.
Styl autorki jest lekki, pełen emocji i subtelnych opisów, dzięki temu książkę czytało mi się niemal jednym tchem.
Jeśli lubicie klimatyczne historie, w których nie brakuje pasji, rodzinnych sekretów i kobiecej siły – ta książka zdecydowanie jest dla Was! 🌹
Moja ocena: 8/10 🌟
Polecam gorąco!
BRUNETTE BOOKS
Wydawnictwo: Szara Godzina
Data wydania: 2025-09-19
Kategoria: Przygodowe
brunetkabooksrec
Madeline Mackenzie jest młodą wdową, ale po śmierci męża nie może cieszyć się swobodnym, beztroskim życiem. Stary wicehrabia pozostawił jej przede wszystkim...
Luiza, młoda nauczycielka warszawskiej pensji dla dziewcząt, spędza lato w majątku baronostwa Lubienieckich, sąsiadującym z dworem Horodyńskich. W trakcie...