Okładka książki - Córki hrabiny. Eliza

Córki hrabiny. Eliza

Tom 2 cyklu Córki hrabiny

Dzisiaj przepis na dobrą książkę. Solidna porcja przygody, nie mniejsza romansu. Podróż w odległe rejony Krymu, oczywiście nie pozbawiona niebezpieczeństw i pojedynków. Poszukiwanie tajemniczej mapy i sekretnej księgi. Tajemnicze znamiona na ciele wybrańców. Bohaterka z charakterem i nie mniej charakterna czarownica. Rytuały i zaklęcia, podlane zielarską wiedzą. A wszystko przyprószone szczyptą magii. I taki właśnie jest drugi tom powieści Urszuli Gajdowskiej. Autorka kolejny razy udowadnia, że jest mistrzynią powieści romantyczno - przygodowej.

Jeśli jeszcze Ci wspomnę, że fabuła osadzona jest w dawnych czasach, a autorka celnie dostrzega i wypunktowuje ówczesne konwensane to czyni to tę książkę wartą przeczytania. Czas nie będzie stracony, a co przeżyjesz to Twoje.

Autora jak zawsze zadziwia wiedzą zielarską, krymską historią, odkrywając przed czytelnikami tajemnice Złotej Ordy, krymskie obyczaje i tradycje. Wszystko to opisane językiem lekkim i przyjemnym. Sprawiającym, że od lektury doprawdy trudno się oderwać.

A do tego romans w stylu od enemis to lovers. Subtelny, nie nachalny, acz ówczesne konwensane łamiący. Nie pozbawiony humoru, rodzący się powoli.

Chociaż to drugi tom to bez problemu można go czytać bez znajomości pierwszego. Wy się nie zastanawiajcie i po powieść sięgacie. Ja biorę się czym prędzej za trzeci tom, bo muszę koniecznie sprawdzić co kolejna z sióstr nawywijała 😉

Informacje dodatkowe o Córki hrabiny. Eliza:

Wydawnictwo: Szara Godzina
Data wydania: 2025-09-19
Kategoria: Przygodowe
Dodał/a opinię: Zaczytanyzakatek

Tagi: Proza literacka Sagi rodzinne Literatura obyczajowo-rodzinna Literatura przygodowa

Zobacz opinie o książce Córki hrabiny. Eliza

Kup książkę Córki hrabiny. Eliza

Zranione serca
Urszula Gajdowska0
Okładka ksiązki - Zranione serca

Luiza, młoda nauczycielka warszawskiej pensji dla dziewcząt, spędza lato w majątku baronostwa Lubienieckich, sąsiadującym z dworem Horodyńskich. W trakcie...

Córki botanika (#2). Bliźniaczki. Hiacynta
Urszula Gajdowska0
Okładka ksiązki - Córki botanika (#2).  Bliźniaczki. Hiacynta

Córki botanika. Bliźniaczki to dwutomowa powieść romantyczno-przygodowa rozgrywająca się nad polską Biebrzą i w dalekiej Kornwalii na początku XIX wieku...