Okładka książki - Córki hrabiny. Eliza

Córki hrabiny. Eliza

Tom 2 cyklu Córki hrabiny

„Córki hrabiny. Eliza” – Urszula Gajdowska

Uwielbiam książki Urszuli Gajdowskiej, a Córki hrabiny. Eliza tylko potwierdza, że każda jej powieść to prawdziwa uczta dla czytelnika. Autorka ma niezwykłą zdolność łączenia przygodowej fabuły z emocjonalną głębią, a jej bohaterowie są tak prawdziwi, że trudno się z nimi nie zaprzyjaźnić.

Główną bohaterką jest Eliza, córka hrabiny Modlińskiej – dziewczyna niepasująca do arystokratycznego świata, która zamiast haftów i konwenansów woli zioła, stare księgi i samotne wędrówki po lesie. Jej życie zmienia się dramatycznie, gdy wydarzenia zagrażają bezpieczeństwu jej sióstr i rodowego dziedzictwa. Eliza nie czeka biernie – wyrusza w niebezpieczną podróż śladami tajemniczego Tatara Tarasa, by odnaleźć część legendarnej mapy i odkryć sekret, który przez lata skrywał jej ojciec.

Fabuła powieści pełna jest zaginionych artefaktów, pradawnej klątwy pustynnej wiedźmy i tajemniczych strażników Złotej Ordy, a akcja przenosi czytelnika od litewskich puszcz po stepy Krymu. W tej przygodzie Eliza nie tylko stawia czoła wrogom, ale też musi zaufać tajemniczemu mężczyźnie związanym z przepowiednią, zmierzyć się z namiętnością i stawić czoła rytuałowi, który może zmienić bieg historii.

Styl Urszuli Gajdowskiej zachwyca – jest plastyczny, wciągający i pełen emocji. Autorka doskonale buduje napięcie, a przy tym sprawia, że czytelnik głęboko angażuje się w życie bohaterów. Porusza tematy lojalności, odwagi, siły kobiecej i odkrywania własnej drogi w świecie pełnym ograniczeń.

Eliza to powieść dla miłośników przygodowych historii z wątkiem romantycznym, dla tych, którzy uwielbiają emocjonujące podróże w czasie i przestrzeni, oraz dla wszystkich, którzy cenią bohaterki odważne, inteligentne i niezależne. To książka, z której można wynieść wiele – o odwadze, rodzinie i sile własnych wyborów.

Polecam Córki hrabiny. Eliza każdemu, kto kocha przygodę, tajemnicę i literaturę, która porusza serce i umysł. To powieść, od której trudno się oderwać i która zostaje w pamięci na długo.

Informacje dodatkowe o Córki hrabiny. Eliza:

Wydawnictwo: Szara Godzina
Data wydania: 2025-09-19
Kategoria: Przygodowe
Dodał/a opinię: Małgorzata Styczeń

Tagi: Proza literacka Sagi rodzinne Literatura obyczajowo-rodzinna Literatura przygodowa

Zobacz opinie o książce Córki hrabiny. Eliza

Kup książkę Córki hrabiny. Eliza

Zimowy świt nad Wigrami
Urszula Gajdowska0
Okładka ksiązki - Zimowy świt nad Wigrami

Poruszająca opowieść o miłości, lojalności, utraconych szansach i o tym, że czasem trzeba pogodzić się z przeszłością, by ocalić przyszłość. Anna i Julia...

Zagubiony w mroku
Urszula Gajdowska0
Okładka ksiązki - Zagubiony w mroku

Madeline Mackenzie jest młodą wdową, ale po śmierci męża nie może cieszyć się swobodnym, beztroskim życiem. Stary wicehrabia pozostawił jej przede wszystkim...