Okładka książki - Cuda niewidy. Alternatywne wędrówki po Polsce

Cuda niewidy. Alternatywne wędrówki po Polsce

Kiedy  wzięłam do ręki tę książkę, pomyślałam: kolejny przewodnik po Polsce, ale już po kilku stronach wiedziałam, że to coś zupełnie innego. To nie jest sucha lista zabytków ani trasy szlakiem królów. To zaproszenie na wyprawę w miejsca, o których istnieniu nawet nie śniliście🌿

Fabuły sensu stricto tu nie znajdziecie  i to jest największy plus. Zamiast tego dostajecie zbiór mikrohistorii, anegdot i ciekawostek o mało znanych zakątkach naszego kraju. Autorzy prowadzą Was jak dobrzy znajomi: czasem śmiesznym, czasem refleksyjnym, ale zawsze autentycznym tonem.

Bohaterowie? To przede wszystkim Polska – ta nieoczywista, zapomniana, pełna magii i absurdów. I sami autorzy – z dystansem do siebie, z pasją i dziecięcą ciekawością świata. Ich entuzjazm jest zaraźliwy😊

Emocje? Od zachwytu po wzruszenie i dużo, bardzo dużo uśmiechu. Czasem łapię się na tym, że czytam na głos jakieś perełki, bo aż chce się nimi podzielić.

Tempo akcji jest idealne jak na książkę podróżniczą – można ją czytać rozdziałami w dowolnej kolejności. Styl Aleksandry i Grzegorza Koprów jest lekki, gawędziarski, bez zbędnego patosu. Ani trochę nudny, ani trochę „turystyczny”. Wręcz przeciwnie – momentami przypomina dobrze napisanego bloga podróżniczego (w pozytywnym znaczeniu).

Dla kogo? Dla wszystkich, którzy myślą, że „zwiedzili już Polskę”. Dla poszukiwaczy dziwnych miejsc, fanów urban exploration, osób kochających klimat miejsc z duszą.

Czy warto? Jeśli choć trochę kręcą Was nieznane historie i niespieszne odkrywanie – koniecznie. To książka, która dodaje ochoty na małe wielkie wyprawy własnym podwórkiem.

Moja ocena: 9/10 🌟

BRUNETTE BOOKS