Ta książka to zupełnie inny wymiar comfort booków, jaki poznałam do tej pory. To nieco inny Higashino niż ten, którego znamy z jego kryminałów, ale to ciągle ta sama wrażliwość i wnikliwość w ludzkie dusze. Realizm magiczny plus literatura japońska, sprawiają, że opisane w powieści historie wciągają czytelnika i wydobywają z niego głęboko skrywane pokłady empatii i emocji. Refleksyjne, magiczne, wyjątkowe, mądre, otulające opowieści o drugich szansach i szukaniu właściwych odpowiedzi na ludzkie zmartwienia.
✨ Kto pokocha?
Każdy! Nie tylko miłośnicy literatury azjatyckiej i healing booków, ale każdy, kto potrzebuje wziąć do ręki powieść spokojną, refleksyjną, wypełnioną emocjami. Pokochają ci, dla których w książkach ważna jest otulająca atmosfera, wciągające wydarzenia i życiowa mądrość (bez pouczania).
✨ Za co pokochasz?
Za to, jak Keigo Higashio kreuje świat przedstawiony, za to, jak łączy magię z rzeczywistością i podróżowaniem w czasie. Pokochasz za wzruszenia, których dostarczają zawarte w książce opowieści i za ich mądre przesłania, za ukazanie rzeczywistych problemów i realnych dylematów, z którymi można się utożsamiać. Jestem pewna, że obdarzysz miłością otulający, klimat dający poczucie nadziei i bycia zaopiekowanym. Pokochasz za to, że ta książka już na zawsze z Tobą zostanie.
✨️Czy ja pokochałam?
Tak, tak, tak! Bardzo lubię emocjonalnie angażujący styl Higashino. Nie odłożysz tej książki bez ściśniętego gardła i z obojętnością. To autor, który lubi stopniowe odkrywanie powiązań między bohaterami i wątkami. Nie inaczej było tym razem — a kiedy wszystkie historie się zazębiły, miałam poczucie, że powieść stała się kompletna. To wrażenie podobne do układania puzzli. Pokochałam tę książkę za rewelacyjne połączenie realizmu magicznego, motywu podróży w czasie i życiowości. Oczarował mnie klimat tej powieści, jej mądrość i spokój. Każde z opowiadań daje poczucie takiej kruchości będącej nierozerwalną częścią każdego człowieka. Oczarowały mnie wrażliwość, wnikliwość, czułość i empatia, które są nieodłącznymi elementami całej powieści.
✨️Czy polecam?
Daję ogromną polecajkę. To naprawdę inny rodzaj comfort i healing book, niż te, z którymi możesz kojarzyć taki rodzaj literatury. Jest tu głębia, jakiej nie spotkałam jeszcze chyba w żadnej książce tego typu. "Cuda za rogiem" dają nadzieję, mogą być lekarstwem, chwilową odskocznią, ciepłym kocem.
✨️O czym jest?
Wyjątkowo na tę jedną noc, od północy do świtu skrzynka z prośbami o rady w sklepiku Namiya ponownie się otworzy. Trzej mężczyźni, ukrywając się w opuszczonym sklepie, niespodziewanie otrzymują list sprzed ponad trzydziestu lat, który łączy dwie epoki. Wcielając się w rolę dawnego właściciela, zaczynają odpowiadać na cudzą korespondencję. W odpowiednim czasie poznajemy też historię byłego właściciela sklepu, którego pomoc połączyła i uleczyła niejedno istnienie.
Wydawnictwo: 0
Data wydania: 2026-01-14
Tytuł oryginału: NAMIYA ZAKKATEN NO KISEKI
zaczytania
Hipnotyzujący thriller mistrza kryminału Keigo Higashino. Ponad 2 miliony sprzedanych egzemplarzy. W Tokio dochodzi do brutalnej zbrodni. Śledztwo prowadzone...
Zamożny i ambitny biznesmen zostaje znaleziony martwy w swoim domu - zmarł po wypiciu zatrutej kawy. Wszystko wskazuje na morderstwo, ale okoliczności...