Okładka książki - Cukiernia w płatkach wiśni

Cukiernia w płatkach wiśni

"Cukiernia w płatkach wiśni", to książka, która otula jak ciepły koc, a przy tym jest lekka jak płatki kwiatu wiśni. Historia w niej zawarta pokazuje, że warto marzyć, warto mieć cel i sukcesywnie, ale nie za wszelką cenę, do niego dążyć, kierując się pasją i miłością do siebie, innych oraz życia.

Młody Tajwańczyk, An-Chan, trafia do cukierni, która zajmuje się przygotowywaniem wagashi — tradycyjnych japońskich słodkości, będącymi małymi dziełami sztuki. W nowej pracy poznaje Emiko, dziewczynę rozdartą między rodzinnym dziedzictwem a pragnieniem wolności. Ich krótka więź, choć ulotna, pozostawia trwały ślad w ich sercach. Po powrocie do Tajwanu An-Chan odnajduje sens istnienia w smakach dzieciństwa i ciszy rodzinnej piekarni. Jego droga do szczęścia wiedzie przez wiele poświęceń, ale w konsekwencji dąży do tego, co sprawia mu największą radość i w czym odkrywa sens istnienia.

To książka, przy której czułam się zrelaksowana i bezpieczna. Autorka wprowadziła mnie do świata pełnego słodyczy, perfekcyjnie wykonanych, z dbałością o każdy szczegół, będących sztuką, celebracją i popisem najwyższego kunsztu cukiernictwa wagashi — tradycyjnych japońskich słodyczy, które są małymi artystycznymi dziełami. Podobał mi się też wątek coraz większego zaangażowania bohatera w funkcjonowanie cukierni i chęć poszerzania swoich umiejętności. Nadało to dynamiki całemu tekstowi i również historii, nieco wyróżniając tę powieść od innych japońskich comfort booków.

Poza wątkiem samej cukierni mamy tu również motyw niespełnionej miłości. Wątek piękny, wzruszający i jednocześnie bolesny, ale dzięki temu mamy kolejną warstwę tej historii, wyróżniającą ją spośród innych, sobie podobnych.

To ciepła, mądra opowieść o marzeniach, sentymentach, realizacji planów i relacjach międzyludzkich, które w mniejszym lub większym stopniu potrafią wpłynąć i zmienić postrzeganie przez nas świata. To historia o ciężkiej pracy, determinacji, uporze i przynależności do jakiegoś miejsca.

Polecam w ramach relaksu od cięższych lektur, warto sięgnąć po tę książkę.

Informacje dodatkowe o Cukiernia w płatkach wiśni:

Wydawnictwo: WAM
Data wydania: 2025-05-07
Kategoria: Inne
Tytuł oryginału: (The Suncake Pastry Shop)
Dodał/a opinię: zaczytania

Tagi: Proza literacka Współczesna proza literacka Proza w przekładzie

Zobacz opinie o książce Cukiernia w płatkach wiśni

Kup książkę Cukiernia w płatkach wiśni