Czarna owca medycyny. Nieopowiedziana historia psychiatrii”.
Jeffrey Alan Lieberman.
22/60
Po książkę Liebermana sięgnęłam za namową koleżanki z pracy. Na samym początku nie byłam do niej przekonana, ponieważ jakoś ciężko czyta mi się literaturę popularnonaukową. Przekonała mnie jednak tematyka oraz to, że książka przedstawiona została mi w samych superlatywach. Moja ciekawość na szczęście zwyciężyła.
Już na wstępie miłym zaskoczeniem był bardzo przystępny język autora. Książkę czytało mi się lekko i wyjątkowo szybko, a te 344 strony uleciały jak za dotknięciem magicznej różdżki.
Lieberman stworzył doskonałą pozycję dla osób interesujących się zagadnieniami związanymi z chorobami psychicznymi oraz z samymi narodzinami i rozwojem tej dziedziny medycyny. Bardzo zainteresowało mnie w jaki sposób ewoluowały metody leczenia osób z chorobami psychicznymi na przestrzeni dziejów ( niektóre teorie i terapię były dość dziwaczne, inne wręcz kuriozalne ). To w jaki sposób traktowani byli chorzy w czasach kiedy tak naprawdę psychiatria dopiero raczkowała było zatrważające. Całe szczęście, że dziś już nie traktuje się ludzi chorych i potrzebujących fachowej pomocy jak króliki doświadczalne.
Autor bardzo szczegółowo, rzeczowo i szczerze opisuje historię tej dziedziny medycyny. Ukazuje wszystkie blaski i cienie, psychiatrii, jej wzloty i upadki. Dokonuje również wnikliwej analizy porażek i niesamowitych sukcesów naukowców zajmujących się tą dziedziną medycyny.
Odniosłam wrażenie, że każdy kolejny rozdział jest tutaj istotny i jest “po coś”. To wyjątkowo angażująca lektura. Czyta się ją z zapartym tchem ze względu na to że pełno w niej zabawnych anegdot i ciekawostek.
Lieberman nie unika trudnych tematów, takich jak choćby pisania o bulwersującej terapii elektrowstrząsami. Wszystko to jednak przedstawia w zrozumiały i bardzo przystępny sposób.
Przeczytanie tej książki otworzyło mi oczy na wiele zagadnień.
Bez wątpienia “Czarna owca medycyny” to niezwykle ciekawa i pouczająca lektura, którą warto poznać. Ta książka zainspiruje was do dalszego zgłębiania tematu psychiatrii.
Wydawnictwo: Poznańskie
Data wydania: 2020-06-03
Kategoria: Popularnonaukowe
Tytuł oryginału: Shrinks: The Untold Story of Psychiatry
Tłumaczenie: Maciej Miłkowski
olesia_w_krainie
Schizofrenia. Przez wielu uważana za najbardziej tajemniczą chorobę psychiczną. Dawniej nie znano jej przyczyn, więc chorych uznawano za opętanych przez...