Okładka książki - Czarne łabędzie

Czarne łabędzie

"Czarne łabędzie" Alicji Filipowskiej, to książka napisana na wysokim poziomie, z klasą i z ogromną dozą delikatności, co sprawia, że czyta się ją z dużym zainteresowaniem.

Książka opowiada o przyjaźni, dążeniu do prawdy, o demonach przeszłości. O tym jak jeden krok wpływa na kolejne.
Alicja Filipowska stworzyła grupę przyjaciół, w skład której wchodziły dzieciaki z różnych domów i z różnych klas społecznych. Mimo to, do tej pory nie przeszkadzało im to we wspólnych zabawach i zadawaniu się ze sobą. Do czasu. Gdy Paweł wraca z kolonii reszta przyjaciół zaczyna go unikać. Każdy nabiera wody w usta przez co chłopak nie wie co jest powodem zmiany w zachowaniu reszty grupy.

Po latach Paweł mierząc się z demonami z przeszłości stara się rozwikłać zagadkę z dzieciństwa.

W historii opisanej przez autorkę ogromną rolę odgrywają błędy, które wpływają na przyszłe dorosłe życie. Wszystko to co doświadczyliśmy za młodu, to czym przesiąkliśmy jako młodzi ludzie ma swoje odniesienie w przyszłości. To nas utożsamia, buduje osobowość, charakter. Traumy pozostawiają ślad, który odbija się na relacjach międzyludzkich. Autorka przypomina, że to czas dzieciństwa jest okresem kształtowania się tożsamości.

Autorka stworzyła opowiadanie, które sięga do najdelikatniejszych struktur człowieka. Poruszając najczulsze emocje, wzbudzając współczucie, żal i refleksję. Nasuwają się szalenie trudne pytania, które nie zawsze przynoszą jednoznaczne odpowiedzi.

Bohaterowie przedstawieni są z różnych perspektyw czasowych. Poznajemy ich z czasów dzieciństwa, młodości jak i dorosłości. Każdy etap życia bohaterów jest istotny, gdyż wpływa na kolejny. Wraz z przedstawionymi postaciami powoli przemierzamy przez strony aby poznać prawdę, która jak się okazuje jest dołująca. Tempo akcji jest dość powolne. Wpływają na to dość obszerne opisy, które z jednej strony pozwalają poczuć panujący klimat, z drugiej irytują, gdyż jako niecierpliwy czytelnik chcę chłonąć same kluczowe informacje.

"Czarne łabędzie", to książka która nie należy do łatwej literatury. To kawał lektury do przemyślenia niektórych ważnych kwestii. To książka która pozwoli powrócić do przeszłości, do błogich lat dziecięcych. To pozycja, przy której można się troszkę rozmarzyć i zatęsknić za "tamtymi" czasami.

Informacje dodatkowe o Czarne łabędzie:

Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2025-06-10

Tagi: obyczajowe young adult

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Czarne łabędzie

Kup książkę Czarne łabędzie

Nigdy bym
Alicja Filipowska0
Okładka ksiązki - Nigdy bym

"Nigdy bym” to opowieść o kobietach, w których życiu powinno być już niewiele niewiadomych – są dojrzałe, mają stałą pracę, są w stałych i...

Ani słowa o rodzinie
Alicja Filipowska0
Okładka ksiązki - Ani słowa o rodzinie

Uważaj, czego sobie życzysz, bo możesz to dostać... Dwudziestoletnia Kaja marzy o dużej rodzinie i ciepłych relacjach. Zawsze były tylko we dwie:...