🖤 ”𝓒𝔃𝓪𝓻𝓷𝓮 𝓵𝓪𝓽𝓸” 𝓚𝓪𝓽𝓪𝓻𝔃𝔂𝓷𝓪 𝓓𝓻𝓸𝓰𝓪
Opowieść inspirowana prawdziwą historią bohaterskich kobiet walczących z epidemią czarnej ospy we Wrocławiu w 1963 roku.
▪𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪
Wiedziałam, że powieść Katarzyny Drogi będzie bardzo ciężką i absorbującą lekturą, bowiem historia oparta jest na prawdziwych faktach i muszę przyznać, że byłam całkowicie przygotowana na ładunek emocjonalny, jaki ta książka miała mi zapewnić. Jak pewnie możecie się domyślać ciężka tematyka tej książki w całości przekłada się na panującą w niej atmosferę, a ta totalnie mnie wciągnęła w swe sidła.
🖤 „Czarne lato” opowiada nam historię, która rozpoczęła się w 1963 roku w czerwcu. We Wrocławiu wybuchła epidemia ospy. Mieszkańcy nie zdawali sobie sprawy z zagrożenia, jakie do nich napłynęło. Każdy z nich cieszył się wizją wakacji i beztroskiego lenistwa na świeżym powietrzu. Dopiero widok napływających karetek sprawił, że w mieście zapanował chaos i każdy mieszaniec zaczął bać o własne życie. Alicja Surowiec - lekarz, który wkracza w wir akcji i jako szefowa szpitala staje na czele i próbuje zmierzyć się z epidemią, a przede wszystkim chce nieść pomoc innym ludziom. To ona napędza całą historię, kieruje fabularną akcja, zmuszona do podejmowania naprawdę ciężkich decyzji nie waha się ani chwili, jeśli wie, że ta decyzja może uratować komuś życie. Jej determinacja i heroizm były godne podziwu!
Książki oparte na prawdziwych wydarzeniach zawsze uderzają mocniej w serce czytelnika, bowiem przez całą lekturę towarzyszy nam myśl, że to co czytamy wydarzyło się naprawdę. Że ci ludzie doświadczyli tego na własnej skórze. Książka „Czarne lato” to nie tylko opowieść o epidemii, która wniosła chaos w życiu mieszkańców Wrocławia, ale o ludziach, a przede wszystkim o kobietach, które bez względu na zagrożenie, niosły innym pomoc. Pełna nadziei, strachu, ale i miłości opowieść, którą po prostu trzeba poznać.
Cała gamma uczuć jaka zostaje tutaj zaprezentowana skłania czytelnika do refleksji i co więcej, zmusza go do odnalezienia tego, co w życiu jest najważniejsze… Piękna, wzruszająca, dająca do myślenia powieść. Bardzo polecam! ❤ To tego typu książka, która zostaje z czytelnikiem na dłużej. ❤
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-05-07
Małgosia Szydlak
Berta, zdolna graficzka, pracuje w Gamedavie i tworzy przestrzenie gier komputerowych. Trochę tęskni za klasycznym malarstwem, ale nowy projekt wciąga...
Katia Shadow to pseudonim dziennikarki, która na co dzień opisuje tajemnice przeszłości. Tym razem wyrusza nad Bałtyk w poszukiwaniu prawdy o własnej rodzinie...