„Czarne lato” autorstwa Katarzyny Drogi to powieść inspirowana prawdziwą historią bohaterskich kobiet walczących z epidemią czarnej ospy we Wrocławiu w 1963 roku. Jako miłośniczka powieści opartych na faktach, z radością sięgnęłam po tę książkę, zwłaszcza że porusza ona trudny temat, który zawsze mnie fascynował.
Upalny czerwiec 1963 roku na zawsze zapisze się w historii Wrocławia.
Życie w mieście, choć z pozoru toczy się normalnym torem, skrywa mroczne tajemnice. Jak co roku, słońce zalewa wrocławskie ulice, a ludzie snują plany na wakacje, nie zdając sobie sprawy, że pod przykrywką codziennych spraw rozprzestrzenia się śmiertelna choroba – czarna ospa.
Życie świeżo mianowanej szefowej szpitala epidemiologicznego, doktor Anny Surowiec, nagle zmienia się w nieprzewidywalną walkę o zdrowie i życie pacjentów. Kobieta musi zrobić wszystko, by opanować rozprzestrzenianie się choroby.
„Czarne lato” to opowieść oparta na prawdziwych wydarzeniach, które miały miejsce latem 1963 roku we Wrocławiu, w czasach chaosu i niepewności. Społeczeństwo staje do walki z groźnym zagrożeniem – czarną ospą. Autorka z mistrzowską precyzją splata fikcję literacką z rzeczywistością, tworząc wielowymiarową narrację o odwadze, determinacji, nadziei i miłości.
Katarzyna Droga w swojej najnowszej powieści z niezwykłą wrażliwością, ale również w sposób dosadny, odmalowała klimat lat 60. ubiegłego wieku i oddała emocje i sytuacje, w jakich znaleźli się bohaterowie powieści. „Czarne lato” to powieść napisana z rozmachem, w której nie brakuje emocji. To historia nie tylko o epidemii, ale przede wszystkim o kobietach, które walczyły o zdrowie i życie innych. Ta opowieść wciąga od pierwszych stron, a kolejne wydarzenia tylko potęgują ciekawość, sprawiając, że trudno oderwać się od lektury. Autorka posługuje się lekkim i przyjemnym stylem, co sprawia, że mimo trudnego tematu, książkę dosłownie pochłonęłam. Wielobarwne postaci, intrygujący wątek przedstawiony w realistyczny sposób oraz odrobina humoru, która wprowadza szczyptę uśmiechu w obliczu strachu i niepokoju, składają się na genialną opowieść, obok której nie można przejść obojętnie.
„Czarne lato” to niezwykła historia o poświęceniu, odwadze, strachu, nadziei i miłości. To opowieść o ludziach, którzy stają do walki nie tylko z epidemią, ale także z własnymi słabościami i lękiem o siebie oraz swoich bliskich. Jestem pod wrażeniem nie tylko fabuły, ale przede wszystkim niesamowitego talentu pisarskiego autorki. Plastyczne obrazy ukazujące życie we Wrocławiu w obliczu śmiertelnego zagrożenia sprawiają, że nie trudno jest sobie wyobrazić opisywane przez autorkę sytuacje.
„Czarne lato” to książka wyjątkowa pod każdym względem. To nie tylko opowieść historyczna, w której Katarzyna Droga przywołuje wydarzenia z 1963 roku, ale przede wszystkim hołd złożony ludziom, którzy w obliczu epidemii potrafili zachować człowieczeństwo. Z całego serca polecam ten tytuł Waszej uwadze.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-05-07
Ilona Wolińska
Berta, zdolna graficzka, pracuje w Gamedavie i tworzy przestrzenie gier komputerowych. Trochę tęskni za klasycznym malarstwem, ale nowy projekt wciąga...
,,Nie, nie, nie! Jeszcze raz nie! Przerwijcie to, proszę, zabierzcie tego krokodyla, bo tu umrę ze śmiechu! Następna studentka proszę!" Hanka zbiegła...