Okładka książki - Czarne Morze

Czarne Morze

Są takie sprawy, które potrafią ciągnąć się za człowiekiem latami i pomimo tego, że bardzo chcemy się od nich odciąć, to one wciąż wracają jak senny koszmar.
Kiedy komisarz Paweł Hardy zawalił sprawę mordercy zwanego Bestią z Zagłębia, który na wizji lokalnej sprytnie im uciekł, jego życie posypało się przez prokurator Justynę Potomną, która postanowiła go za to zniszczyć. Kiedy morderca ponownie się uaktywnia, zaczyna on grozić córce pani prokurator i ona postanawia przywrócić Pawła do służby, żeby pomógł jej go złapać, ale nie spodziewa się tego, co wydarzy się później.
Ta historia wciągnęła mnie w całości, cały czas coś się tutaj działo i podczas czytania towarzyszyły mi naprawdę duże emocje, strach, niedowierzanie, obrzydzenie, czyli jednak raczej te negatywne, chociaż były też momenty wzruszeń i współczucia. Karty odkrywane były naprawdę powoli, a każda nowa informacja zaskakiwała i wprowadzała nowe teorie do przeanalizowania. Kończuga okazał się bardzo sprytnym przeciwnikiem, swoją historię budował latami i był to zdecydowanie zaburzony człowiek, który miał bardzo zły wpływ na inne osoby. Był bystry i przewidujący, ciężko go było zagiąć i wyprowadzić z równowagi, ale miał godnego przeciwnika, czyli Pawła Hardego, który postanowił doprowadzić tę sprawę do końca i wreszcie pokazać mu kto tu tak naprawdę rządzi.
Główny bohater jest osobą ambitną niestety mocno pogubioną, jego życie to policja, śledztwa i adrenalina i kiedy traci to wszystko, ulega pokusie alkoholu, który odbiera mu rok życia. Miał bardzo trudną przeszłość, ale nie wyglądało na to, żeby miała ona jakiś duży wpływ na jego obecne życie, wręcz wyparł on to, co wtedy się wydarzyło i sam tego nie pamiętał.
Ja jestem tą historią zachwycona, czytało mi się ją bardzo dobrze i szybko, dużo się działo i każdy bohater wniósł coś nowego do fabuły, było mrocznie, ale też momentami sentymentalnie. Na pewno będę sięgać po kolejną twórczość tego autora, żeby zobaczyć czy inne książki przypadną mi tak samo do gustu, jak ta.

Informacje dodatkowe o Czarne Morze:

Kup książkę Czarne Morze

Znachor
Michał Śmielak0
Okładka ksiązki - Znachor

Łowca. Sędzia. Kat. Czy można oddać sprawiedliwość w ręce jednej osoby? Czy krzywdę można naprawić zbrodnią? Na terenie całego kraju w tajemniczych...

Wilcza chata
Michał Śmielak0
Okładka ksiązki - Wilcza chata

Pełen zwrotów akcji thriller od Michała Śmielaka - autora bestsellerowej Osady! Dla Agaty trening biegowy w sercu Bieszczad kończy się tragicznie. Zostaje...