Początkowy sukces obtrąbiony we wszystkich dostępnych miejscach. Seryjny morderca, największy jakiego nosiło Zagłębie zostaje zatrzymany i pozostaje chwila do skazania. Do kary na jaką niewątpliwie zasługuje i taką na jaką czekają bliscy jego ofiar. Jan Kańczug, bo pod takim nazwiskiem jest znany wpadł i wszystko skazuje na to, że nie zobaczy już świata na wolności. Pozostaje tylko ostatnia wizja lokalna.
Wtedy zdarza się najgorsze, Kańczug znika, a odpowiedzialny za niego komisarz Paweł Hardy zostaje zdyskredytowany. Z policyjnego bohatera odpowiedzialnego za rozwiązanie najważniejszej sprawy kryminalnej kraju, spada w hierarchii na sam dół. Upokorzony, pozbawiony celu ucieka w uzależnienie, w którym zostaje na długi czas.
Dopiero po roku w sprawie pojawia się nowy sygnał. Niestety spełnia się najczarniejszy scenariusz. Bestia wróciła, a Sosnowiec znowu staje się sceną brutalnych wydarzeń, w których życie tracą kolejne osoby. Falę zbrodni może przerwać tylko jedna osoba, od roku brocząca w ściekach własnych wyrzutów sumienia i poczucia porażki. Tylko czy w Hardym tli się jeszcze iskierka genialnego śledczego z niezawodnym instynktem?
Zacznę od tego, że najnowsza książka Michała Śmielaka to najlepsza książka tego roku jaką miałem przyjemność przeczytać.
Jeśli chodzi o strukturę to macie tu klasyczek. Jest genialny śledczy z własnymi demonami i ten jeden wyjątkowy demon w postaci inteligentnego i przebiegłego seryjnego zabójcy, który wprowadza mrok na każdej karcie tej książki. I ten mrok robi tu najlepszą robotę.
Autor zaprasza swoich czytelników do miejsca, które emanuje brudem, wilgocią, niezbyt przyjemną aurą i strachem, który sprawia, że emocje które pojawiają się w trakcie czytania nie opadają nawet na chwilę.
Książka czyta się dosłownie sama. Od pierwszych stron wciąga wartką akcją i naturalnym rytmem narracji. To jedna z tych książek, przy których „jeszcze jeden rozdział” kończy się zarwaną nocą.
Polecam wyjątkowo gorąco
Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2026-04-22
ZaczytanyGlina
Wraz z nadejściem lata mieszkańców wsi Rosochate zastała nowa rzeczywistość. Deweloper postanowił wybudować hotel w sercu Bieszczad, burząc dotychczasowy...
Pełen zwrotów akcji thriller od Michała Śmielaka - autora bestsellerowej Osady! Dla Agaty trening biegowy w sercu Bieszczad kończy się tragicznie. Zostaje...