Okładka książki - Czarne orchidee

Czarne orchidee

W książce pojawia się wątek przesiedleń niemieckich rodzin z Ziem Odzyskanych. Szczerze? Jeszcze żadna przeczytana przeze mnie książka nie zobrazowała mi tych wydarzeń tak, jak Czarne orchidee. Nigdy też głębiej się nad tym nie zastanawiałam, a obraz Rosjan oraz Polaków niesionych nienawiścią i żądzą zemsty, jest delikatnie mówiąc szokujący. Szczególnie, że w większości przypadków znęcali się nie nad oprawcami, lecz zwykłą, niewinną ludnością cywilną.

Świadkiem tych wstrząsających wydarzeń jest Maria Wilczkiewicz. Młodziutka dziewczyna stojąca u bram dorosłości. Kiedy świat stawał bykiem, ona oddawała się potajemnej miłości, której symbolem stały się czarne orchidee.

Wiele lat później córka Marii, Anna Sobota, stopniowo odkrywając przeszłość swojej matki, wielokrotnie trafia na symbol tajemniczego kwiatu.

Z przerażeniem dowiaduje się także, że symbol ten stał się znakiem rozpoznawczym organizacji szerzącej nienawiść i ksenofobię.

Wydarzenia zawarte w książce poznajemy w trzech ramach czasowych, co pozwala lepiej zrozumieć bohaterów, ich wybory, dylematy.

W trakcie czytania, zachwycona tym, jak pisze autorka, tym, że ma dar oczarowania czytelnika, wciągnięcia go w sidła historii, od której nie sposób się oderwać, zaczęłam szukać jej wcześniejszych książek. Owszem, miałam już pod ręką Białe magnolie, jednak zdecydowanie to za mało. I nagle zonk! Jest to debiut. Jak to możliwe? Dosłownie nie ma ani jednej rzeczy, do której mogłabym się przyczepić. Ta historia jest idealnie dopracowana.

Pojawiło się nawet coś (tego czegoś nie zdradzę) co bardzo mnie zaskoczyło. Pewne rozwiązanie sprawy.. zdecydowanie na plus.

Bardzo polecam!

Informacje dodatkowe o Czarne orchidee :

Wydawnictwo: Książnica
Data wydania: 2025-06-18
Język oryginału: Polski
Dodał/a opinię: _read_andzia_

Zobacz opinie o książce Czarne orchidee

Kup książkę Czarne orchidee

Białe magnolie
Ewa Lange0
Okładka ksiązki - Białe magnolie

Czy są prawdy, które nie powinny wyjść na jaw?   Rok 2024. Ola Sobota wchodzi w dorosłość i zaczyna pracę w domu seniora. Wychowana w atmosferze ksenofobii...

Dieta bezglutenowa
Ewa Lange0
Okładka ksiązki - Dieta bezglutenowa

Glutenozależna choroba trzewna, inaczej zwana celiakią, to trwała nietolerancja glutenu, która może powodować zmiany w błonie śluzowej jelita cienkiego...

Opad
Opad