"Czarodziej śmierci" to drugi tom cyklu z Leną Silewicz Katarzyny Bondy, kontynuacja mrocznej układanki po "Kolekcjonerze lalek"! 🕵️♀️✂️ Tym razem Lena Silewicz (pod przykrywką nauczycielki) trafia do Gusławca, miasteczka, gdzie mgła kryje więcej niż krajobraz...
🔎 Zadanie? Rozbić gang narkotykowy.
💀 Realia? Seria "wypadków" uczennic + sieć kłamstw.
📌Inspiracja prawdziwymi zbrodniami z Jeleniej Góry?Tak, i to czuć w każdym rozdziale! ⚠️
Najsilniejsze strony książki to atmosfera jak z thrillera HBO 🌲🔪 Gusławiec to polskie Twin Peaks. Jagodowa wódka, opary "piko" (💊) i lasy pełne pustych blistrów. Katarzyna Bonda wciska czytelnika w błoto tej rzeczywistości. Dusząco, paranoicznie, genialnie 😮💨
Lena Silewicz to anioł zemsty z policyjną odznaką 👮♀️⚡ Zamiast grzecznej funkcjonariuszki, buntowniczka łamiąca zasady. Jej sojusz z podcasterem Noą? Dynamit! 💣 (Ale też pytanie: gdzie kończy się etyka dziennikarska?) ✋🎙️ Intryga, która kręci bardziej niż "Breaking Bad" 🌀💀
Wątki:
- Klara – cudem ocalała z torów kolejowych 🚂,
- Fabryki narkotyków w aptekach "na słupa" 💉,
- Oskar (z Tomu 1!) – czy wróci? 😱
Wytypowałeś zabójcę? Katarzyna Bonda i tak cię zaskoczy🎭
To NIE tylko kryminał! Autorka rozcina polską prowincję. Korupcja, zmowa milczenia, narkotykowa epidemia wśród młodzieży ("to tylko piko..."). Scena z górami blistrów w lesie? Metafora zatrutego społeczeństwa. 😔🗑️
Elementy kontrowersyjne ⚠️
Wolny start 🐢 Pierwsze rozdziały przegadane? Celowe! Budują atmosferę klatki. 🐍
Finał na turbo 💨 Po mozolnym napięciu – rozwiązanie jak grom z jasnego nieba. Trochę szkoda...🌩️ Mrok, który przytłacza ☠️ Przemoc psychiczna, brud, beznadzieja – nie dla wrażliwców! 😢
Dla kogo? 🎯
Polecam fanom mrocznych thrillerów społecznych (np. "Millennium" 🐉), szukającym realizmu inspirowanego faktami (research Katarzyny Bondy = mistrzostwo 🧪), fanom
silnych bohaterów – Lena to Salander w policyjnej Polsce! 👢💥
UWAGA: Dla pełni emocji – przeczytaj najpierw "Kolekcjonera lalek"! 📘➡️📕
"Czarodziej śmierci" to 9/10⭐ – kryminał, który wbija nóż w sumienie 🔪❤️
Tytułowy "czarodziej"? To nie fantazja... To zło z sąsiedztwa, które kwitnie, gdy milkniemy 🤫💔
"Nie zabija nożem... Czaruje słowem, podsuwa pigułki, nalewa wódkę. Tak wabi ofiary."
– i to jest najstraszniejsze 🥶🍷
Polecam, jeśli masz nerwy ze stali... i chcesz książki, o której nie zapomnisz po przeczytaniu 👁️🔐
🔎 Gusławiec to fikcyjne miasto, ale jego mrok jest prawdziwy 😉🌑
BRUNETTE BOOKS
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2025-06-04
brunetkabooksrec
Mimo wymuszonego uśmiechu Lena dostrzegła w oczach dziewczyny przytłaczający lęk. Znała to spojrzenie zagonionej sarny i nie dała się nabrać na zapewnienia, że wszystko gra.
Sasza Załuska postanawia wrócić do policji. Najpierw jednak wyjeżdża na Podlasie do Hajnówki, by raz na zawsze uporządkować swoje życie osobiste...
Wszystkie przestępstwa rodzą się z chciwości. Pieniądze, władza, ukochana osoba, szacunek. Czego pragnął morderca Radosława Skowrona albo co mógł utracić...
Imponująca budowla dominowała nad lasem i torami. Wybite szyby w oknach straszyły jak martwe oczy potwora, a bryła przypominała potężnego skamieniałego smoka, chociaż stara stacja przeładunkowa była tylko niesamowitym pomnikiem dawnej industrializacji Pogórza Izerskiego.