Okładka książki - Czarownica z Gór Olbrzymich

Czarownica z Gór Olbrzymich

🌾🌾🌾 Recenzja 🌾🌾🌾
Anna Kruczkowska – „Czarownica z Gór Olbrzymich”
@anna_kruczkowska_autorka
Wydawnictwo: Nie powiem
@niepowiem_wydawnictwo
🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾

„Czarownica z Gór Olbrzymich” to jedna z tych książek, które czyta się wolniej nie dlatego, że są trudne, ale dlatego, że szkoda je pospieszać. Już od pierwszych stron czuć, że to historia osadzona bliżej ziemi niż wielkich wydarzeń, bliżej ciszy niż hałasu.

Autorka prowadzi czytelnika przez góry, lasy i niewielkie osady, gdzie codzienność wyznaczają pory roku, pogoda i potrzeby chwili. Każdy dzień ma tu swoją wagę, a życie płynie w tempie, które dziś rzadko mamy okazję obserwować.

Ulfa to bohaterka, którą łatwo polubić nie przez efektowność, ale przez autentyczność. Jest czarownicą w bardzo ludzkim sensie: zna zioła, rozumie naturę i potrafi słuchać ludzi. Funkcjonuje trochę na marginesie społeczności, a jednocześnie jest jej cichym wsparciem. Jej codzienność zbieranie roślin, przygotowywanie mikstur, obserwowanie zmian w przyrodzie wciąga i działa kojąco. Jest w niej spokój, ale i uważność na świat.

✨ W książce znajdziesz:
🌿 rok z życia czarownicy i zielarki
🌲 życie podporządkowane rytmowi natury
🔮 delikatnie zaznaczoną magię
🌾 zioła, ludowe wierzenia i dawną wiedzę
❤️ spokojnie prowadzony wątek miłosny
🏔 surowy klimat Gór Olbrzymich
🔥 codzienność, relacje i lokalne legendy
🍃 historię, która wycisza i pozwala zwolnić

Styl Anny Kruczkowskiej jest plastyczny i spokojny, mocno zakorzeniony w przyrodzie. Emocje pojawiają się naturalnie, bez przesady i dramatyzmu raczej w drobnych gestach i myślach niż w wielkich słowach. Bohaterowie są wiarygodni, nieidealni, z własnymi tęsknotami i potrzebą bliskości. Ulfa pozostaje postacią cichą, ale wyrazistą silną swoją wiedzą, a jednocześnie wrażliwą tam, gdzie w grę wchodzą uczucia.

Magia nie dominuje tej opowieści, jest raczej jej tłem czymś oczywistym, obecnym, ale nienachalnym. Podobnie wątek miłosny: rozwija się powoli, bez pośpiechu i bez zbędnych fajerwerków, za to z emocjami, które łatwo zrozumieć.

Dużym atutem książki są opisy przyrody. Czytając, miałam wrażenie, jakbym szła leśną ścieżką, czuła wilgoć ziemi i słyszała wiatr wśród drzew. To jedna z tych historii, które bardziej się chłonie niż „czyta na raz”.

„Czarownica z Gór Olbrzymich” to idealna propozycja na spokojny wieczór dla tych, którzy lubią książki z klimatem, bliskie naturze i bez zbędnego pośpiechu. Historia, która zostaje w głowie jeszcze długo po zamknięciu ostatniej strony.

Informacje dodatkowe o Czarownica z Gór Olbrzymich:

Wydawnictwo: Nie powiem