Okładka książki - Czas niepokoju. Synowie wojny

Czas niepokoju. Synowie wojny

"Synowie wojny" To dopełnienie cyklu Jagny Rolskiej Czas niepokoju. Historia przedstawia okrutne czasy tuż przed wybuchem wojny, jak również wydarzenia z okupowanej Warszawy.
Ludzie, którzy nigdy się tego nie spodziewali, wiedli zwyczajne życie,  nie myśląc o wojnie i strachu, nagle zderzyli się z okrutną rzeczywistością,  gdzie za wszelką cenę starano się im wmówić,  że ludzie pochodzenia żydowskiego są inni, gorsi od innych, a próba niesienia im pomocy mogła się dla wszystkich skończyć śmiercią.
Helena, która wciąż wierzyła, że uda jej się odnaleźć zaginionego syna całego i zdrowego rozpoczęła pracę w szpitalu, gdzie niósł pomóc najbardziej potrzebującym. Niemniej jednak nie traciła nadziei i nie ustawała w ciągłych poszukiwaniach, które jednak na nic się zdawały.
Apoloniusz, który ponad bliskich stawiał utrzymanie w ryzyach swego biznesu z biegiem wydarzeń również zaczyna przeglądać na oczy i dostrzegać zło świata, które dzieje tuż obok, na jego oczach.
Wszyscy nie dowierzają w dziejące się okrucieństwo i brak pomocy z którejkolwiek strony. Zło, cierpienie i bezwzględność ludzka w czasie wojny nie zna granic.
Bardzo chętnie wybieram literaturę wojenną, niemniej jednak w dzisiejszym obliczu toczącej się tuż obok wojny na Ukrainie,  czyta mi się ją nieco trudniej. Z każdą dokonaną zbrodnią w książce, w każdym okrutnym momencie nasuwają się myśli czy wojna jest potrzebna, przecież teraz, tuż obok nas ponownie dokonywane są takie okrucieństwa.  Ludzie na to patrzą i nie reagują,  nic z tym nie robią,  dając tym samym przyzwolenie na tak okrutnie traktowanie drugiego człowieka.
Książka to wspaniałe,  emocjonalne zakończenie niezwykle ciekawej serii, która porusza trudne, ale ważne tematy,  o których nie należy zapominać. Prawda, emocje, zbrodnią, uczucia, człowieczeństwo i jego zatracenie... To wszystko spotkamy na stronach tej wyjątkowej powieści. Książkę czyta się z wielkim zaciekawieniem i bardzo szybko. Ja gorąco polecam, nie tylko tą finałową część,  ale również cała serię książek Jagny Rolskiej.
Za możliwość przeczytania książki dziękuję portalowi sztukater.pl.

Informacje dodatkowe o Czas niepokoju. Synowie wojny:

Kup książkę Czas niepokoju. Synowie wojny

Córki stolicy
Jagna Rolska0
Okładka ksiązki - Córki stolicy

Warszawa, 1935. Jedno miasto, różne oblicza. Helena, córka antykwariusza, jest aktywistką społeczną. Jeśli serce jej tak dyktuje, nie waha się rzucić...

Dzieci fortuny
Jagna Rolska0
Okładka ksiązki - Dzieci fortuny

Warszawa, rok 1938. Gazety nieustannie ostrzegają przed rychłym wybuchem wojny, lecz zajęci swoimi sprawami ludzie nie myślą o zagrożeniu. Nad gwarnymi...