„Czas Żniw. Wersja autorska” to odświeżone i rozszerzone wydanie pierwszej powieści z serii „The Bone Season”, wydane z okazji dziesiątej rocznicy premiery. Powieść łączy elementy science fiction, fantasy i nawet sensacji, oferując bogato wykreowany świat, który z powodu tego bogactwa początkowo może sprawiać problemy, później jest jednak dużo lepiej. W tym świecie magia i reżim polityczny przenikają się, tworząc pełną napięcia opowieść. Od razu napiszę, że nie jestem w stanie porównać najnowszej wersji z poprzednio wydanymi, ponieważ tamtych nie czytałam. Z moich informacji wynika jednak, że wersja autorska wprowadza zauważalne zmiany w porównaniu z wcześniej wydaną historią. Rozwinięte zostały niektóre wątki poboczne, tempo akcji jest bardziej zrównoważone, a historia trochę bardziej nabiera płynności. Podobno widać również większą dbałość o szczegóły i narracyjną spójność, co czyni tę wersję bardziej dopracowaną. Że dopracowana jest, mogę potwierdzić.
Historia osadzona jest w 2059 roku, w Londynie, który stał się częścią autorytarnego systemu o nazwie Sajon. W tym świecie każde przejawianie zdolności paranormalnych jest surowo karane. Główna bohaterka, dziewiętnastoletnia Paige Mahoney, należy do kryminalnego podziemia, gdzie wykorzystuje swoje unikalne zdolności jako śniący wędrowiec, osoba potrafiąca przenikać do ludzkich umysłów. Chociaż Paige jest niezwykle zdolna, życie w Sajonie oznacza dla niej nieustanną ucieczkę i ukrywanie swojego daru, który sam w sobie jest aktem zdrady wobec systemu. Jej codzienność dramatycznie się zmienia, gdy w wyniku niefortunnych wydarzeń zostaje pojmana i przewieziona do Oksfordu, tajemniczej kolonii karnej, która od dwóch wieków pozostaje ukryta przed światem. Kolonią rządzi rasa Refaitów, istot przybyłych z innego świata, które wykorzystują ludzi do swoich celów. Paige zostaje przypisana pod opiekę Naczelnika, tajemniczego Refaita, który staje się jej trenerem i panem. Zmuszona do przestrzegania zasad kolonii, dziewczyna musi odnaleźć w sobie siłę, by przetrwać, odkryć sekrety Refaitów i znaleźć sposób na odzyskanie wolności.
Świat jest w tej powieści po prostu cudny! Złożony, wielowarstwowy, pełen intrygujących szczegółów i unikalnych pomysłów. Sajon to miejsce pełne napięć i reżimowej opresji, w którym ludzie o paranormalnych zdolnościach są zmuszani do życia w ciągłym strachu. Kreacja bohaterów zaraz obok rewelacyjnej konstrukcji świata to atut tej powieści. Paige to bohaterka o niezwykle silnej osobowości, której charakter kształtują trudne doświadczenia. Jest lojalna wobec swoich przyjaciół, a jej determinacja, by walczyć o wolność, sprawia, że łatwo jest się z nią utożsamić. Jej relacja z Naczelnikiem, pełna napięć i stopniowego odkrywania tajemnic, to wisienka na torcie tej genialnej powieści. Naczelnik to enigmatyczna postać, której intencje nie są od razu oczywiste. Z ciekawością obserwuje się jego wewnętrzną walkę, stopniowe odsłanianie emocji i to, co z tego wynika. Dodam jeszcze, że relacje między bohaterami są pełne sarkazmu, emocjonalnych napięć i powolnego budowania zaufania, a to sprawia, że dialogi są naturalne i angażujące.
W ogóle w tej powieści wszystko jest wspaniałe. Zachwyca również bogactwem emocji i napięcia. W fabule nie brakuje zwrotów akcji, spisków, tajemnic i zdrad, które trzymają w napięciu od pierwszych stron aż po zakończenie. Pomimo objętości, powieść liczy niemal 800 stron, czyta się ją zaskakująco szybko. Fabuła jest wciągająca, a złożoność świata i świetna kreacja bohaterów rekompensują wszelkie trudności związane z dużą ilością nazw własnych i nowych pojęć.
„Czas Żniw. Wersja autorska” to must read dla każdego, kto lubi mroczne opowieści, pełne tajemnic, intensywnych emocji i bohaterów walczących z opresyjnym systemem w niezwykłym, fantastycznym świecie. Ja przepadłam i polecam!
Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 2024-11-13
Tytuł oryginału: The Bone Season
maitiri_books
Trzecia część bestsellerowego „Czasu żniw”. Po krwawych i brutalnych walkach Paige Mahoney zyskała odpowiedzialną funkcję – została...
Paige Mahoney po raz kolejny uniknęła śmierci. Wydarta ze szponów swoich ciemiężców umknęła do bezpiecznej kryjówki w Paryżu, gdzie los rzuca ją między...