"Czego pragną koty" to idealna dla poczatkujących kociarzy, chociaż nieco skrócona instrukcja obsługi kota, napisana przez najsłynniejszego japońskiego weterynarza i kociego behawiorystę. Dr Yuki Hattori stworzył bardzo ciekawy i jednocześnie uroczy poradnik w pigułce, w którym znajdziemy sporą dawkę wiedzy o pielęgnacji i uszczęśliwianiu naszego futrzaka. Dla mnie życie z kotem to jest normalność, od dziecka zawsze był w naszym domu kot a nawet jednorazowo kilka. Nie wyobrażam sobie swojego domu bez kota. Mówi się nawet, że: "dom bez kota jest tylko zwykłym mieszkaniem", i ja się z tym zgadzam.
"Każdy właściciel kota chce się cieszyć czasem spędzonym ze swoim pupilem i dobrze się nim opiekować."
Chociaż mam już sporą wiedzę na temat kotów domowych, a w mojej domowej bibliotece można znaleźć sporo książek na kocie tematy, to nie mogłam oprzeć się również i tej, tym bardziej, że została napisana przez kociego behawiorystę.
Mając dosyć spore doświadczenie z sierściuchami, mogę o wiele łatwiej zrozumieć koty. Autor podaje dziesięć podstawowych zasad, dzięki którym można koty zrozumieć, a pod każdą jest odnośnik odprowadzający czytelnika do konkretnego rozdziału. To bardzo przydatna część książki.
Poradnik nieco przypomina komiks, więc dzięki temu zdecydowanie łatwiej przyswoić sobie podane informacje.
Poznamy ciało kota i jego tajemnice, jak i czym go karmić, jak prawidłowo go pielęgnować, w jaki sposób mówić do kota i jak dbać o jego zdrowie.
"Twój kot bardzo lubi wiedzieć, o której godzinie każdego dnia nastąpią kluczowe wydarzenia, takie jak karmienie. Brak stabilizacji może być czasem przyczyną choroby, więc aby utrzymać kota w zdrowiu, warto trzymać się rutyny."
Musimy pamiętać, że koty, chociaż są bardzo miłe i aż chciałoby się je przytulić, to nie wszystkie koty tolerują przytulanie. Niektóre mogą pokazać ostre pazurki i ząbki...
Koty nie mają takiego pokornego charakteru jak psy, chodzą swoimi drogami i same próbują wprowadzać swoje zasady w mieszkaniu. Koty nie nadają się do wyprowadzania na spacery, boją się głośnych dźwięków i szybko poruszających się obiektów. Chociaż ja ze swoim obecnym kotem spaceruję, ale po własnym podwórku, gdy słyszy dźwięk obcego pojazdu, to szuka miejsca żeby się ukryć, ale że chodzi na smyczy, to ma nieco trudniej. Co ciekawe, poznaje dźwięki wydawane przez nasze samochody i nawet nie schodzi z podjazdu, trzeba go przenieść...
"Możesz kupić obrożę i szelki przeznaczone dla kotów. Tyle że dzięki swej niezwykłej gibkości zwierzęta te prawdopodobnie będą się w stanie z nich wyślizgnąć."
Mój kot wychodzi na dwór w szelkach, do których jest przyzwyczajony od małego kociaka, ale i tak potrafi się z nich uwolnić, gdy ma na to ochotę. Jednak zmuszona jestem trzymać go na uwięzi, bo jest świetnym łowcą, a sąsiedzi hodują gołębie. Zresztą nawet na smyczy kilka z nich upolował..., genu drapieżnika się nie wydrapie...
To naprawdę świetny poradnik, zwłaszcza że napisany przez takiego specjalistę.
Polecam.
Wydawnictwo: Znak