Okładka książki - Czereśnie zawsze muszą być dwie

Czereśnie zawsze muszą być dwie

Inne wydania:

🍒 „Czereśnie zawsze muszą być dwie” to książka, którą po przeczytaniu po prostu przytuliłam 🙂 bo taka właśnie jest ta historia otula jak ciepły koc, jak dotyk dłoni ukochanej osoby.

🍒Opowieść rozpoczyna się w Gdańsku gdzie poznajemy jedną z głównych bohaterek – Zosię.
Ta wzorowa uczennica postanawiam pierwszy raz w swoim życiu uciec z lekcji wraz z całą swoją klasą.
W konsekwencji w ramach prac społecznych dziewczyna zostaje przydzielona do pomocy byłej nauczycielce, która skręciła kostkę.
Pani Stefania okazała się sympatyczną samotną kobietą, z którą znajomość naszej bohaterki wybiegła o wiele dalej niż wymagała tego szkoła i przerodziła się w serdeczną przyjaźń trwającą wiele lat.
🍒Gdy Zosia stała się już dorosłą kobietą okazało się, że odziedziczyła pod Łodzią, a dokładnie w Rudzie Pabianickiej - starą Willę. Dziewczyna postanawia wyremontować dworek i przy okazji poznaje historię tego miejsca i związanych z osób.
Od tego momentu historia opowiadana jest w dwóch przestrzeniach czasowych : współcześnie i w latach 30 XX wieku.

🍒W Rudzie Zosia poznaje Szymona, który już pierwszego dnia pomaga jej uporać się z usterką w aucie oraz Pana Andrzeja, który zdaje się być dawnym przyjacielem drogiej jej sercu Pani Stefani i to właśnie on snuje opowieści o danych latach.
Jak każdy z nas Zosia staje przed trudnymi wyborami, jednym z nich jest odpowiedź gdzie znajduje się jej miejsce na ziemi? Gdzie jest jej dom? I kim jest kobieta w czerwonym płaszczu?

🍒Książka napisana jest pięknym, lekkim językiem dzięki czemu czyta się ją bardzo przyjemnie. W tej opowieści znajdziemy zarówno smutek, samotność i tajemnice , ale także będzie w niej pełno szczęścia, przyjaźni i miłości. Pewne wątki są przewidywalne, ale to nie umniejsza tej historii, wręcz przeciwnie sposób w jaki autorka dochodzi do nich jest fascynujący.

🍒Jeżeli jeszcze nie znacie tej pięknej historii to bardzo Was zachęcam, zwłaszcza, że te nowe wydanie opatrzone jest pięknymi obrazkami i fotografiami, które dopełniają tekst. Jest też wersja z barwionymi brzegami🍒♥️

Informacje dodatkowe o Czereśnie zawsze muszą być dwie:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2017-05-10
Dodał/a opinię: Baś Ka

Zobacz opinie o książce Czereśnie zawsze muszą być dwie

Kup książkę Czereśnie zawsze muszą być dwie

"Człowiek nie powinien być sam na tym świecie. Drzewo czereśni potrzebuje innego drzewa, aby rosnąć i dawać owoce. Tak jak człowiek, gdy kocha-rozkwita".

"Życie chyba tak wygląda, że czasem musi być bardzo, bardzo źle, właśnie po to, by zaczęło być dobrze".

Więcej cytatów z tej książki

Biuro M
Magdalena Witkiewicz0
Okładka ksiązki - Biuro M

On - życiowy pechowiec. Czego się nie tknie, zamienia w katastrofę. Na szczęście, zawsze może liczyć na pocieszenie w kobiecych ramionach. Ona - kiedyś...

PS I życzę Ci dużo miłości
Magdalena Witkiewicz0
Okładka ksiązki - PS I życzę Ci dużo miłości

Co może się wydarzyć, kiedy dawno zaginiona kartka z życzeniami świątecznymi trafi wreszcie do adresata? Czy zapisane na niej słowa mają taką moc, by zmienić...

Opad
Opad