Okładka książki - Czerwona nić

Czerwona nić

Premiera 11/03/2026

Wow!

To była bardzo dobra książka.

Rzadko czytam kryminały czy thrillery, w tym przypadku skusiłam się przez wzgląd na autorkę, twórczość Agnieszki znam z innych gatunków literackich i bardzo je sobie cenię.

Tutaj także się nie zawiodłam.

Ruta Rosieńska po dłuższej przerwie wraca do służby w policji. Otrzymała przydział w posterunku w Rutce-Tartaku. Liczy na to, że będzie to cicha praca na końcu świata. W jej życiu nie układa się najlepiej, ma nadzieję, że to właśnie na Suwalszczyźnie uda jej się ułożyć życie na nowo i znaleźć tu upragniony spokój.

Przeglądając stare akta trafia na niewyjaśnioną sprawę zabójstwa dwójki dzieci. Wydarzyło się to w latach dziewięćdziesiątych w Foluszu. Obok ciała chłopca znaleziono kauczukową piłeczkę, natomiast u dziewczynki brakowało jednego bucika. Sprawcy nie udało się znaleźć.

Podczas oględzin jednego ze starych domów na sprzedaż, trafia na strych, gdzie niechcący odnajduje tajemnicze pudełko a w nim.. dziewczęcy sandałek przewiązany czerwoną nicią.

Czy jest to bucik zabrany z miejsca zbrodni?

Wraz z młodym posterunkowym starają się rozwiązać zagadkę. Rozpoczynają śledztwo, choć świadków i osób pamiętających tamtą tragedię sprzed 30 lat, jest niewiele.

Czy uda im się trafić na trop mordercy? Czy ten jeszcze w ogóle żyje?

Książka mocno trzyma w napięciu.

Szczególnie, że zostało tutaj poruszone morderstwo dwojga niewinnych dzieci.

Folusz i okolice są bardzo mroczne i tajemnicze. Mieszka tam niewiele mieszkańców, a wokół chaty szeptuchy i lasu, gdzie doszło do zabójstwa, nie ma sąsiadów. Będąc świadkiem wypraw Ruty w tamte rejony, aż wytrzymywałam oddech ze strachu, co może ją tam spotkać. Ciężko było dojechać autem, nie było zasięgu i działy się tam podejrzane rzeczy, może to jakaś magia?

Bardzo cieszę się, że jest to pierwszy tom serii o Rucie Rosieńskiej, bo powiem szczerze, że bardzo ją polubiłam, chciałabym ją poznać bliżej, szczególnie, że nie zdradziła zbyt wielu rzeczy ze swojego życia.

A jeszcze ten młody posterunkowy Patryk... Taki niewinny, a coś czuję, że sprawdzi się tutaj powiedzenie "Cicha woda brzegi rwie".

Bardzo polecam. Jestem oczarowana i nie mogę się doczekać 2 tomu!

Informacje dodatkowe o Czerwona nić:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-03-11
Dodał/a opinię: _read_andzia_

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Zobacz opinie o książce Czerwona nić

Kup książkę Czerwona nić

Nieuchronny zmierzch. Saga rodziny Polakowskich. Tom 3
Agnieszka Jeż0
Okładka ksiązki - Nieuchronny zmierzch. Saga rodziny Polakowskich. Tom 3

Ostatni tom Sagi Rodziny Polakowskich rozgrywa się na tle przemian zachodzących w powojennej, komunistycznej Polsce aż po początek dwudziestego pierwszego...

Szlak zapomnianych
Agnieszka Jeż0
Okładka ksiązki - Szlak zapomnianych

Góry pamiętają każdą krew. Nawet tę, którą zmył czas. Pierwsza kobieta zniknęła ponad czterdzieści lat temu. Po niej były kolejne. Wszystkie je łączyło...