Mam poczucie, że autor ten bardzo się inspiruje serią o Jacku Reacherze, a że ja te serię bardzo lubię, to nie mam nic przeciwko.
Dostajemy tu naszego „polskiego Reachera” emerytowanego oficera GROM-u, Rajchera, który który przypadkowo włącza się w śledztwo i pomaga policji. A że ma mnóstwo znajomych na całym świecie wśród bardzo wpływowych ludzi to często jego pomoc jest nieoceniona.
To druga część serii, więc pojawiają się nawiązania do „Wiosny”, jednak myślę, że nawet bez jej znajomości łatwo wpaść w wir śledztwa.
Na plus zdecydowanie styl autora lekki, dynamiczny. Cały czas coś się dzieje. Mamy śledztwo dotyczące seryjnego mordercy celebrytów, ale to nie wszystko w tle mocno wybrzmiewają demony przeszłości Rajchera. I trzeba przyznać, że robią klimat. To one podbijają napięcie i dodają historii głębi.
To nie jest cukierkowy kryminał, jeśli śmierć ma po kogoś przyjść to zdecydowanie przyjdzie. Opisy bijatyk i żołnierskiego wytrenowania bardzo zbliżone do pióra Lee Childa, więc jeśli lubicie jego książki, z pewnością ta też się wam spodoba.
Duży plus za osadzenie akcji w Polsce fajnie zobaczyć ten typ historii w naszych realiach. Bohaterowie są wyraziści, wielowymiarowi, a sama fabuła dobrze skonstruowana i trzymająca w napięciu.
To po prostu dobra, wciągająca rozrywka idealna, jeśli macie ochotę na coś dynamicznego z pazurem.
Moja ocena: 8/10
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-04-22
Diana Wiszniewska
Pod pseudonimem Michał Ritter ukrywa się ekspert w dziedzinie terroryzmu i sekt religijnych, znawca Dalekiego Wschodu. Przez wiele lat pracował w dyplomacji...