Okładka książki - Cztery pory zbrodni. Wiosna

Cztery pory zbrodni. Wiosna

*współpraca reklamowa*

Okładka tej książki co prawda mnie nie zachwyciła, jednak zaintrygował mnie tytuł, byłam ogromnie ciekawa o co chodzi z tą wiosną w tym kryminale. Odpowiedź dostałam, książka choć początkowo nie potrafiłam się w nią wkręcić, w pewnym momencie całkowicie mnie pochłonęła. Książka jest pierwszym tomem serii "Cztery pory zbrodni".

W Warszawie znikają bez śladu młode dziewczęta. Do momentu zaginięcia córki biznesmena nikt spraw zaginionych nastolatek nie łączy ze sobą, gdyż wcześniejsze zniknięcia dotykały dziewcząt z pieczy zastępczej, rozbitych czy patologicznych rodzin. Komisarz Zaspa przejmuje śledztwo, nie daruje sobie, że zignorowała słowa bezdomnego, który już wtedy naprowadzał ją na trop. Anna podstępem nakłania do pomocy Rajchera, pułkownika, który po osobistej tragedii, zrezygnował ze służby, o którym również usłyszała od Buby. Oboje zaczynają węszyć, a gdy sprawy zaczynają przybierać niespodziewany obrót i łączyć się z innymi podejrzanymi wydarzeniami, oboje zdają sobie sprawę z tego, że mogą liczyć tylko na siebie.

Początek książki był dla mnie nico nużący i jak na moje oko nieco chaotyczny. Przeskoki pomiędzy wydarzeniami, także pomiędzy nieoznaczonymi perspektywami, kiedy jeszcze nie ma się pojęcia kto jest kim, wiele wątków i elementów, które nijak do siebie nie pasują, to wszytko mi się plątało, nawet zaczynała mnie boleć głowa. Po kilki pierwszych rozdziałach byłam pewna, że ro będzie dla mnie ciężka lektura, jednak to założenie było błędne, bo gdy przebrnęłam przez ten trudny dla mnie początek, i gdy w końcu zaczęłam łapać się w tych wszystkich informacjach, bohaterach i innych kwestiach, a także gdy akcja zaczęła nieco nabierać tępa, to ja coraz bardziej angażowałam się w powieść. Zaczęłam coraz bardziej główkować, łączyć kropki i poszlaki, które autor zaczął systematycznie ujawniać, i które krok po kroku pozwalały rozwiązać cała zagadkę.

Sprawa była szeroka, wielowątkowa, z świetną grą pozorów, manipulacją i intrygą, którą po części udało mi się rozszyfrować. Autor rozegrał to tutaj naprawdę w genialnym stylu. Dawkował informacje, bawił się faktami, prowadził na manowce, ale też skrupulatnie odkrywał kolejne puzzle układanki. Fabuła oparta na zasadzie po nitce do kłębka, panuje tutaj porządek i logika, a to w tego typu powieściach ja zawsze doceniam, ale też przez to fani powieści kryminalnych czy detektywistycznych będą mieli niezłą gratkę przy rozwiązywaniu zagadki. W powieści pojawia się sporo trudnych, ciężkich nawet kontrowersyjnych tematów, niektóre opisy co wrażliwszym czytelnikom mogą się wydać drastyczne, chociaż według mnie nie są one zbyt szokujące, powiedziałabym nawet, że takie zachowawcze.

Na uwagę zasługują bohaterowie, intrygujący, walczący ze swoimi własnymi demonami, ale jednocześnie zdeterminowani, nie baczący na konsekwencje, sięgający po niekonwencjonalne metody - i tutaj mam wrażenie, że autora nieco poniosła wyobraźnia, przynajmniej jeśli chodzi o nasze polskie realia, niemniej pomysły były genialne, czasami zaskakujące, ale na pewno dodały powieści animuszu.

Książka pomimo trudnego dla mnie początku okazała się naprawdę rewelacyjną lekturą. Napisana w bardzo dobrym, szczegółowym i zajmującym stylu. Zagadka kryminalna na bardzo wysokim poziomie, którą po części można rozwiązać samodzielnie, ale też niektóre elementy w niej zaskakują, a ja takie lubię najbardziej. To lektura godna uwagi, którą polecam fanom złożonych kryminalnych zagadek. Historia nie kończy się wraz z ostatnią kropką, wiec też nie pozostaje nic innego niż wyczekiwanie na kolejny tom.

Informacje dodatkowe o Cztery pory zbrodni. Wiosna:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-09-24
Dodał/a opinię: olilovesbooks2

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna Kryminały detektywistyczno-policyjne

Zobacz opinie o książce Cztery pory zbrodni. Wiosna

Kup książkę Cztery pory zbrodni. Wiosna