Okładka książki - Czy chcesz o tym porozmawiać?

Czy chcesz o tym porozmawiać?

Inne wydania:

Lori Gottlieb to psychoterapeutka z wieloletnim doświadczeniem, która w tej książce łączy dwie perspektywy: profesjonalistki niosącej pomoc innym i kobiety, która sama zmaga się z kryzysem osobistym. Po nagłym rozstaniu z partnerem trafia na terapię do Wendella – ekscentrycznego, ale przenikliwego terapeuty – i zaczyna doświadczać na własnej skórze tego, co przeżywają jej pacjenci. Książka opowiada o terapii, ale w gruncie rzeczy jest opowieścią o ludzkim dojrzewaniu emocjonalnym. Autorka - psychoterapeutka z doświadczeniem klinicznym i dziennikarskim, wprowadza czytelnika w świat gabinetu terapeutycznego nie jak do „laboratorium psychiki”, ale jak do ludzkiego teatru – intymnego, czasem dramatycznego, często śmiesznego, zawsze prawdziwego.

„Nie możesz zmienić tego, czego nie jesteś świadomy.”

Można zaryzykować stwierdzenie, że każdy z pacjentów bohaterki to odbicie czegoś w nas samych. John, zarozumiały producent telewizyjny, Julie, młoda kobieta chora na raka czy Charlotte, uzależniona od randek i niestabilnych relacji. W ich historiach pojawia się wspólny temat: każdy cierpi, ale rzadko to okazuje. W świecie pełnym filtrów i fasad, Gottlieb daje nam przestrzeń, w której można być po prostu człowiekiem – z całą złożonością.

Ta książka dotyka miejsc, o których często milczymy: straty, które próbujemy racjonalizować, wstydu, który ukrywamy pod ironią czy lęku przed samotnością, którego nie pokażemy nawet najbliższym. Czytelnik nie tylko przygląda się terapii innych – zaczyna własną, wewnętrzną rozmowę. I właśnie to jest największą siłą tej książki: nie tyle opowiada o psychoterapii, co jest doświadczeniem terapeutycznym.

„Terapia nie polega na udzielaniu odpowiedzi. Polega na zadawaniu pytań, które wcześniej nie przyszły ci do głowy.”

To jedna z tych książek, po których człowiek inaczej patrzy na własne emocje, związki i codzienne cierpienie. Pozostaje z pytaniem: „A może ja też powinnam z kimś porozmawiać?” – i jeśli tak, to nie znaczy, że jesteśmy słabi. Wręcz przeciwnie: oznacza, że jesteśmy gotowi być silniejsi, właśnie przez szczerość wobec siebie.

Język Gottlieb jest wyjątkowo przystępny i pełen empatii – nie „pisze o psychologii”, ale „opowiada o ludziach”. To książka, którą czyta się jak powieść, a nie jak poradnik. Równowaga między humorem a powagą, lekkim tonem a poważnymi tematami (śmierć, trauma, samotność, depresja, sens życia) jest doskonale wyważona.

Autorka często stosuje autorefleksję i dystans do siebie. Jej własna terapia z Wendellem jest nie tylko ramą całej narracji, ale też lustrzanym odbiciem procesów, które przechodzą jej pacjenci. Ta symetria dodaje autentyczności – pokazuje, że terapeuci nie są nadludźmi. Też cierpią, też potrzebują pomocy, i – co najważniejsze – też nie znają od razu odpowiedzi na wszystkie pytania.

„Czasami nie jesteśmy gotowi się zmienić, dopóki życie nie przestanie być możliwe w obecnej formie.”

Dla kogo jest ta książka? Dla osób, które myślą o terapii, ale się wahają – może pomóc oswoić lęki. Dla tych, którzy są w terapii – jako lustro i źródło wsparcia. I dla każdego, kto po prostu chce przeczytać dobrze napisaną, mądrą i poruszającą książkę o życiu, bólu i nadziei.

Czy chcesz o tym porozmawiać? to książka odważna i empatyczna, która pokazuje, że każdy z nas jest "w trakcie" – niedokończony, czasem zagubiony, ale zawsze mający szansę na zrozumienie siebie. Nie daje prostych recept, ale oferuje coś znacznie cenniejszego: autentyczność, bliskość i możliwość rozmowy – nawet z samym sobą.

Znakomita, nie analizuj, nie zastanawiaj się, po prostu z kimś o tym porozmawiaj!

Informacje dodatkowe o Czy chcesz o tym porozmawiać?:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2020-03-24
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: Maybe You Should Talk to Someone
Dodał/a opinię: Małgosia Brzeska

Tagi: bóg

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Czy chcesz o tym porozmawiać?

Kup książkę Czy chcesz o tym porozmawiać?