Jeśli ktoś chce się zdrowo odżywiać i potrzebna mu jakakolwiek wiedza na temat tego, co wybierać na zakupach, to ta książka jest jak najbardziej przydatna. Polecam jednak sięgnąć po literaturę uzupełniającą, albo najlepiej po zupełnie inny poradnik, bo w tym roi się od błędów. Parę przykładów:
- kawa (praktycznie bez kalorii) z dodatkiem pełnotłustego mleka ma ok. 400 kcal(!) - skoro kawa nie ma prawie żadnych kalorii, a 100 ml mleka 3,8% ma 66 kcal, to ktoś tu nie potrafi liczyć,
- rozgotowany ryż jest bardziej kaloryczny - woda nie dodaje kalorii, więc skąd ta kaloryczność? W tym przypadku wzrasta indeks glikemiczny, nie kalorie,
- wafle ryżowe są produktem niskokalorycznym, natomiast chleb chrupki zaliczony jest do działu o bombach kalorycznych - wafle, które jem mają 396 kcal/100g, pieczywo chrupkie 340kcal/100g, więc gdzie tu logika?,
- tak samo jest z chrzanem, który na jednej stronie jest bombą kaloryczną, na innej zawiera niewiele kalorii - chrzan oczywiście zawiera niewiele kalorii (67 kcal/100g); przyrównanie go do kaloryczności bobu (66 kcal/100g) jest wg mnie dziwne, bo bobu można zjeść na jeden raz bardzo dużo, a kto zjada za jednym zamachem 100g chrzanu (mowa tu o chrzanie jako dodatku np. do kanapek lub mięsa)?,
- sos sojowy to glutaminian sodu rozpuszczony w wodzie - nie wiem po jakich sklepach chodzą te panie (twierdzą, że w 99% sosy sojowe stojące na półkach sklepowych są uboższą wersją sosu), ale u mnie w sklepach sprzedają normalne sosy sojowe,
- napoje energetyzujące zawierają 80g(!) kofeiny - bez komentarza,
- na sklepowych półkach nie da się znaleźć soku z aronii i z czarnych porzeczek, jedynie nektary - w moich sklepach są takie soki.
Takie błędy podważają całość informacji zawartych w książce. Ktoś książkę napisał, ale chyba nie pofatygowano się o jej przeczytanie. W książce tej razi mnie także brak źródeł przytoczonych badań. Byłoby ich sporo, ale książka stałaby się wtedy w moich oczach bardziej wiarygodna. Z drugiej strony, lepiej przeczytać ten poradnik niż żaden i mieć świadomość tego, co się kupuje i spożywa.
Informacje dodatkowe o Czy wiesz co jesz? Poradnik konsumenta, czyli na co zwracać uwagę, robiąc codzienne zakupy:
Wydawnictwo: Publicat
Data wydania: 2014-06-21