Zwierzęta otaczają nas ze wszystkich stron, więc codziennie poruszamy ich temat z dziećmi, czasami na parapecie usiądzie jakiś ptaszek, na łące pojawi się zajączek lub w lesie znajdziemy tajemnicze ślady. Dobrze jest zaspakajać ciekawość naszych dzieci i wraz z nimi zabawić się w tropiciela przyrody, który odkrywa nieznane strony życia zwierząt, a pomoże nam w tym zdecydowanie tematyczna książka.
Na tropie tajemnic dzikich zwierząt to publikacja pełna czytanek i zadań dla najmłodszych, które są tak ciekawe, że każdy będzie chciał je zrobić na raz. Poznajemy tutaj Wojtka, Nele, Franka i ich cudownego dziadka, oczywiście niektórzy pewnie znają ich już z poprzedniej części, ale my niestety nie. Razem z bohaterami uczymy się odkrywania świata, który nas otacza w sposób bardzo przyjemny, aż chciałoby się do nich dołączyć, niestety do książki nie wskoczymy.
Całość podzielona jest na rozdziały, w każdym najpierw mamy czytankę, potem ciekawostki o zwierzętach, a następnie zadania, dzięki czemu książka jest bardzo spójna. Poznajemy tutaj zwierzęta sawanny, Afryki, te mieszkające w parku, ogrodzie oraz zoo, czyli większość z nich możemy zobaczyć na żywo, może nie za oknem naszego domu, ale w odpowiednich do tego miejscach. Mamy tutaj stronę, gdzie możemy zapisać, do kogo należy ta książka, a na końcu mamy dyplom i jaszczurkę do samodzielnego wycięcia oraz mnóstwo naklejek.
Moje dzieci kochają zwierzęta i pomimo tego, że niektórych się boją, to w bezpiecznej odległości uwielbiają je obserwować i wtedy też zadają mi mnóstwo pytań, a ja zawsze wtedy proponuję im tematyczną książkę, ponieważ niestety nie wiem wszystkiego. Ta bardzo nam się spodobała i od razu usiedliśmy do niej, żeby wykonać zadania, znaleźliśmy tu wiele ciekawostek na przykład jak rozróżnić żabę od ropuchy lub dlaczego woda spływa po kaczce.
Bardzo nas ta seria wciągnęła, więc muszę rozejrzeć się za częścią pierwszą, ponieważ uwielbiam patrzeć, jak moje dzieci z przyjemnością sięgają po książki i razem poznają otaczający je świat.
Wydawnictwo: Demart
Data wydania: 2026-04-01
Karolina Radlak
Czy wierzysz w magię świąt i moc przyjaźni, która potrafi odmienić wszystko? ,,Zima w Szmaragdowym Lesie" to niezwykła książka pełna uroku, ciepła i świątecznej...
Jeśli myślicie, że przez większość roku Święty Mikołaj siedzi rozleniwiony w fotelu, to grubo się mylicie. Ręce wciąż ma pełne roboty, a to musi gdzieś...