Okładka książki - Daisy Darker

Daisy Darker

Daisy Darker zjawia się w Seagless, domu swojej babci, aby z resztą członków rodziny móc świętować osiemdziesiąte urodziny seniorki. Jednym z gości jest również Conor - dawny sąsiad i rówieśnik starszych sióstr Daisy, teraz znany dziennikarz. Rodzina, która na co dzień nie utrzymuje ze sobą bliskich kontaktów, spotyka się w halloweenowy wieczór w starym, domu na kornwalijskiej wysepce. Gra pozorów i rodzinnych konwenansów kończy się w momencie, gdy osiemdziesięciolatka zostaje znaleziona martwa w kuchni. Darkerowie są zdezorientowani, a znalezienie kolejnego ciała zaczyna budzić prawdziwy niepokój wśród gości Seaglass. Kto pozbywa się kolejnych uczestników urodzinowego spotkania? Czy to tylko halloweenowe psikusy? A może po domu grasuje morderca, o którym nie mają pojęcia jego goście?

Jeśli lubicie książki w klimacie kryminałów Agathy Christie - stare domy na odludziu, znikający po kolei bohaterowie i hermetyczną atmosferę, to “Daisy Darker” przypadnie Wam do gustu. Ja na początku troszkę się męczyłam, akcja rozwijała się dosyć wolno kosztem przedstawienia historii Daisy. Z czasem wydarzenia zaczęły nabierać tempa, a zakończenie było wprost zaskakujące! To, co zachwyca w tej książce, to bez wątpienia warstwa językowa. To istna uczta dla oczu i kopalnia cytatów. Autorka zbudowała ciekawą, wciągającą historię źle funkcjonującej rodziny, której kondycja moralna już dawno przestała istnieć, a wzajemne żale i skrywane sekrety doprowadziły do jej rozpadu. Warto sięgnąć po ten tekst, chociażby ze względu na ciekawy pomysł, jakim jest przedstawienie historii tytułowej Daisy Darker, no i oczywiście zaskakujący finisz.

Informacje dodatkowe o Daisy Darker:

Wydawnictwo: W.A.B.