Okładka książki - Damy radę, kochanie

Damy radę, kochanie

Tom 3 cyklu Czekałam na ciebie

Ostatni tom o Paulinie i Igorze, którego akcja toczy się wiele lat później niż zakończył się drugi tom.

Paula i jej mąż zmagają się z problemami dnia codziennego, chociaż ich miłość kwitnie to z ich dziećmi trzeba trochę zrobić porządek.

Do tego podupadająca na zdrowiu teściowa i problemy przyjaciółki oraz w pracy.

Muszę przyznać, że w tej części już nie znajdziemy tyle humoru co w poprzednich.

Jest bardziej refleksyjna, stonowana.

Dramat i romans oraz proza życia sprawiają, że ta część przygód naszych bohaterów jest inna ale co nie oznacza, że gorsza.

Dużo się dzieje, akcja jest dynamiczna i także skupia się już bardziej na innych postaciach niż nasza dobrze nam znana dwójka, chociaż nadal stanowią trzon tej historii.

Czuć, że to koniec ich przygód, że to dopełnienie trylogii i wszystko zostało już opowiedziane, co można wnioskować nie tylko po upływie czasu ale także tym, że więcej działo się wokół bliskich naszej pary niżeli u nich samych.

Ciepła, otulająca niczym kocyk historia o miłości, przyjaźni, rodzinie, wytrwałości.

O współpracy, empatii i życzliwości.

Wisienka na torcie przygód Pauliny i Igora, gdzie każdy ma swój własny happy end.

Cieszę się, że także Adam znalazł swoją miłość a nawet więcej, jego przyjaźń z Pauliną zaowocowała także miłością wśród następnego pokolenia.

Podobało mi się to, że niezmiennie nasi bohaterowie zmagali się z takimi problemami, jakie mogą spotkać każdego z nas a przede wszystkim nie było cudownego niemożliwego rozwiązania tylko takie, które są bardzo realne i mają rzeczywisty wpływ na życie ludzkie a nie stanowią niemożliwe do wykonania zadania.

Wszystko opiera się na relacjach międzyludzkich, zaufaniu, współpracy.

Refleksje pozostają z nami jakiś czas po lekturze i każdy z nas może z niej wynieść coś dla siebie, spojrzeć na pewne rzeczy z innej perspektywy i zauważyć pewne błędy, które tak naprawdę każdy z nas w pewnym momencie popełnia tylko nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę.

Cieszę się, że autorka dopisała ten tom i możemy zamknąć rozdział dotyczący przygód Igora i Pauliny, którzy zyskali swoje własne małe szczęście, otoczeni miłością.

Informacje dodatkowe o Damy radę, kochanie:

Wydawnictwo: Mięta
Data wydania: 2025-03-19
Dodał/a opinię: Bookszonki

Zobacz opinie o książce Damy radę, kochanie

Kup książkę Damy radę, kochanie

Czekałam na ciebie
Magdalena Krauze0
Okładka ksiązki - Czekałam na ciebie

Pełen zaskakujących sytuacji oraz sercowych wzlotów i upadków pierwszy tom powieściowego cyklu. Życie Pauliny staje na głowie, gdy pewnego...

Ostatnia wiadomość
Magdalena Krauze0
Okładka ksiązki - Ostatnia wiadomość

Jagoda i Przemek przez lata tworzyli idealną parę. Jednak gdy dzieci opuściły rodzinne gniazdo, ich małżeństwo zaczęło tracić blask. Jagoda czuje się odtrącona...