Okładka książki - Demon Luster

Demon Luster

Tom 2 cyklu Szamanka od umarlaków
Inne wydania:

„Aksamitna ciemność chwyciła duszę szamanki w ramiona, zimnymi palcami zasłoniła jej oczy, zakryła uszy, na zawsze zamknęła usta”.

Ida pochopnie złożyła przysięgę, która niewypełniona pozbawi ją ciała, jak i duszy. Rozpłynie się w niebyt. Dziewczyna szuka wszelkich sposobów, by odnaleźć duszę Mikołaja i przeprowadzić go na tamtą stronę. Jak to w przypadku Idy nic nie jest łatwe i proste. Nie ma co liczyć na szczęście. Jedynym wyjściem jest współpraca z Kruchym, pracownikiem WON-u.

Czy Ida zdoła ocalić swą duszę? Kim jest tajemniczy Kusiciel, zwany również Demonem Luster i czego szuka?

Pierwszy tom bardzo mi się podobał, więc z przyjemnością wróciłam do świata bohaterów i ich problemów. Perspektywa rozwiązania tylu różnych zagadek była wystarczającą motywacją do przeczytania książki.

I wiecie co, wcale się nie zawiodłam. Od samego początku zostajemy wciągnięci w wir wydarzeń. Później wcale nie jest lepiej, gdyż czas ucieka i pętla się zacieśnia, a niewiadomych coraz więcej.

„Podczas gdy nad nią wisiał wyrok gorszego od śmierci niebytu, wszystkie umarlaki dookoła jak na złość postanowiły powstać z martwych”.

Pojawiają się nowi bohaterowie, którzy niekoniecznie chcą pomóc, a jedynie zaszkodzić. Nikt nie przebije jednak Kwiatuszka, który skrywa w sobie wiele odpowiedzi na różne pytania.

Nie zapominajmy o Kruchym, który z jakiegoś powodu pomaga biednej Idzie. Kilka faktów z jego przeszłości może nam pomóc w ujawnieniu powodów jego działania.

Sami widzicie, że nie sposób na nudę, gdyż jest intensywnie. Wraz z główną bohaterką potrzebowałam sporo elementów układanki, by poskładać wszystko w jedną całość. Bywały ślepe tropy, lecz determinacja Idy (nie bez powodu oczywiście) pchała nas ku wielkiemu finałowi.

Po tej książce już inaczej patrzę w lustro, a wręcz obawiam się mu przypatrywać, gdyż mogę zobaczyć coś, czego nie chciałabym widzieć.

Informacje dodatkowe o Demon Luster:

Kup książkę Demon Luster

Czarne światła. Tom I. Łzy Mai
Martyna Raduchowska0
Okładka ksiązki - Czarne światła. Tom I. Łzy Mai

Cyberpunkowy kryminał. Świat przyszłości (rok 2037), zaawansowane technologie, androidy, cyborgi, wszechobecna kontrola obywateli. Ludzkość zaczyna stosować...

Fałszywy pieśniarz
Martyna Raduchowska0
Okładka ksiązki - Fałszywy pieśniarz

Ekipa śledcza Wydziału Opętań i Nawiedzeń wkracza do ogrodu Kusiciela, aby odkryć ostatni element układanki. Ekshumacja zwłok nieznanego mężczyzny daje...