Kiedy w Czersku znikają dwie młode dziewczyny, początkowo większość mieszkańców sądzi, że nastolatki mające za sobą trudną przeszłość uciekły z domu. Jednak gdy zostają znalezione brutalnie okaleczone zwłoki jednej z nich mieszkańcy zaczynają podejrzewać, iż to morderstwo ma związek z niedawno otwartym w ich miejscowości "ośrodkiem dla bestii". Prowadzone śledztwo odkrywa mroczne sekrety i upodobania lokalnej społeczności. Czy uda się znaleźć zabójcę?
Narracja została poprowadzona pierwszoosobowo, z perspektywy dwóch głównych bohaterów – policjanta oraz kuratorki. Styl autorki jest lekki i prosty, ale posiada w sobie jakiś magnetyzm, który nie pozwala oderwać się od lektury. Sprawne połączenie ze sobą różnych gatunków literackich także sprawia, że czytelnik wsiąka w opisywaną historię niczym deszcz w wysuszoną glebę. Akcja rozwija się dość szybkim tempem, a jest zwroty intrygują oraz pobudzają ciekawość co do dalszego ciągu wydarzeń. Zakończenie oraz rozwiązanie całej zagadki zaskakuje, wzbudza emocje i sprawia, iż jeszcze długo po odłożeniu tej pozycji nie możemy przestać o niej myśleć.
Pisarka w świetny sposób ukazała kwintesencję pracy w dwóch wcześniej przeze mnie wspomnianych zawodach. Pokazała nam różne blaski i cienie związane z obowiązkami należącymi do kuratora sądowego bądź policjanta. Zobrazowała na jakie ryzyko narażają się każdego dnia, jakie niebezpieczeństwa mogą na nich czyhać dosłownie na każdym kroku lub z jakimi problemami psychologicznymi czy społecznymi stykają się na co dzień. Te kwestie zostały zobrazowane przez Sandrę Cichą w bardzo przystępne i przejrzystej dla odbiorcy formie. Dzięki temu to, co jest fikcją, staje się zupełnie realne oraz jak najbardziej możliwe do zauważenia w dzisiejszym świecie.
Autorka szczególną uwagę zwraca nam w tej książce na zagrożenia, na jakie narażeni są młodzi ludzie we współczesnych czasach. Wszechobecny internet to miejsce, w którym czają się wszelkiej maści zwyrodnialcy lub zboczeńcy. Młodzi ludzie szukający zrozumienia, miłości czy dostępu do zarobienia szybkich pieniędzy bardzo łatwo wpadają w tę zastawioną na nich pułapkę. Anonimowość jaką gwarantuje sieć sprawia, iż często także dorośli dają się nabrać na tę misternie urządzoną zasadzkę. Również proste dojście do różnych używek – alkoholu, dopalaczy, narkotyków – stanowi duże niebezpieczeństwo. Rodzice muszą zachować sporą czujność, by uchronić swoje dzieci przed ryzykownym postępowaniem i wpadnięciem w poważne tarapaty.
Polecam Wam tę pozycję z czystym sumieniem. Ja spędziłam przy niej bardzo przyjemne chwile, a jedyny minus jaki zauważyłam to to, że zbyt szybko się skończyła 😉
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2024-02-16
Ewelina Białogołąbek
Nie wszystko jest takie, jak się nam wydaje... Po burzliwych przejściach w życiu osobistym Joanna Grabowska ma nadzieję na upragnioną stabilizację u boku...
Joanna Grabowska jest kuratorem sądowym, ma męża i troje dzieci. Dzieci są cudowne, mąż - jakby trochę mniej. Zaniedbywana i traktowana z coraz większą...