Lubicie klimaty "Stranger Things"?
Ja uwielbiam! Dlatego dziś mam dla was świetną propozycję- mianowicie jest to "Diabelstwó" Macieja Lewandowskiego, która łączy powieść grozy z barwnym światem fantastyki. Nawiedzony dom, straszna wiedźma, dzieciaki walczące ze złem i moc emocjonujących przygód – to wszystko znajdziecie na czterystu czterdziestu czterech stronach tej fantastycznej historii. Przyznam, że po lekturze książki"Grzechót" miałam "smaka" na kolejną powieść autora i gdy dowiedziałam się, że wydał on "Diabelstwó"- byłam wręcz pewna, że po niego sięgnę!
Jak wiecie, ta książka to kolejny tom przygód znanych nam już bohaterów: Mai, Kuby i Sławka. Jednak tym razem dołącza do nich Michał, który okazuje się równie odważny, co reszta przyjaciół.
Przyznam, że w tej części dzieje się! Do tego mroczny klimat rodem z prawdziwych historii "Baśni braci Grimm" w asyście narratora opowiadającego w trzeciej osobie losy dzieciaków i resztę akcji... Czytając, czułam się, jakbym wróciła do czasów dzieciństwa- czasów, w których historie były barwnie napisane, posiadały ukryte przesłanie i piękne ilustracje... Aj co to był za beztroski etap w życiu 😄.
Wracając do naszej historii- "Diabelstwó" zawierało w sobie też elementy mitologii słowiańskiej, która coraz bardziej mnie fascynuje i to właśnie sprawiło, że książka nabrała mroczniejszego charakteru i podsyciła moja ciekawość co do dalszego ciągu akcji.
Napięcie wzrastało wraz z każdym zwrotem akcji, a te były naprawdę liczne, dzięki czemu z przyjemnością przewracałam strona po stronie, by w końcu dotrzeć do... No właśnie- do czego? Bo zakończenie nie jest do końca zakończeniem, bo nic nie wyjaśnia 😅. Dlatego też liczę na kolejną fascynującą książkę pana Macieja. Mam nadzieję, że nie karze nam na siebie długo czekać 😁.
Na koniec muszę jeszcze dodać, że jestem zachwycona wyglądem całej książki- pan Dawid Boldys zaprojektował naprawdę piękną okładkę, a barwione brzegi sprawiają, że ciężko oderwać od niej wzrok 😍.
Podsumowując- "Diabelstwó" to świetna powieść, która z pewnością spodoba się starszym czytelnikom, którzy uwielbiają takie klimaty, ale też i młodszym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z grozą.
Polecam!
Wydawnictwo: Mięta
Data wydania: 2025-11-19
Kategoria: Horror
izka91
Okultystyczny kryminał z elementami mitologii wudu i horror w duchu twórczości Lovecrafta! John Raymond Legrasse, doświadczony nowoorleański policjant...
Pierwsza część cyklu powieści kryminalno-okultystycznych z Jakubem Kempnerem, policyjnym śledczym. Zdegradowany i przeniesiony do Wrocławia, zostaje przydzielony...