Bohai to cichy, skromny człowiek, który dorastając w Chinach na początku XX wieku, postrzegany jest jako inny, nawet od wczesnego dzieciństwa. Ta książka jest opowieścią o jego życiu widzianym oczami otaczających go kobiet: jego matki, żony i córki. Wydaje się, że żaden z nich nie rozumiał go ani nie doceniał aż do jego przedwczesnej i tragicznej śmierci. Żal zmusza ich do spojrzenia wstecz na swoje życie, rodzinne sekrety i doświadczenia, które wywarły ogromny wpływ na tego cichego, ale honorowego człowieka.
Lin Leong, matka Bohai, nie mogła urodzić dziecka dla swojego męża. Ma dwa porody martwe, z których oba rodzą dziewczynki, i tak bardzo pragnie urodzić chłopca, który zostałby spadkobiercą ojca, że zatrudnia konkubinę dla swojego męża. Mająca wtedy zaledwie 14 lat konkubina rodzi Bohai i wkrótce potem umiera. Lin i jej mąż pasjonują się swoim jedynym synem do piątego roku życia, kiedy zdają sobie sprawę, że nie jest taki jak inne dzieci. Zamiast być aktywny, jak inni chłopcy w jego wieku, rzadko mówi i jest zadowolony, siedząc cicho w swoim pokoju i czytając książki. Jego matka nie sądzi, że kiedykolwiek się ożeni, a przez chwilę nawet obawia się, że Bohai jest gejem. Kiedy jej mąż przeprowadza rodzinę z domu w Chinach na Hawaje, Lin ma nadzieję, że będzie to nowy początek dla całej rodziny.
Amy, żona Bohai pochodzi z bardzo biednej dwunastoosobowej rodziny. Z jej narracji jasno wynika, że nie pragnie w życiu niczego więcej, jak wykopanie się ze swojej biedy. Kiedy zaczyna pracować w biznesie fotograficznym swojego ojca, wybuchła II wojna światowa i dziesiątki mężczyzn, którzy są gotowi na transport, przychodzą do studia, aby zrobić im zdjęcia. To wtedy Amy poznaje przystojnego inżyniera imieniem Henry. Mają burzliwy, miesięczny romans i zanim Henry wyruszy na wojnę w Europie, prosi Amy, by na niego zaczekała. Podczas nieobecności Henry'ego zostaje przedstawiona rodzinie Leong, a Amy i nieśmiała Bohai proponują małżeństwo. Amy podejmuje trudną decyzję, ale w końcu wybiera bogactwo i bezpieczeństwo zamiast pasji i miłości.
Ostatnią kobietą związaną z Bohai jest jego osiemnastoletnia córka Teresa, która jest w ciąży i ma w tak młodym wieku życie pełne trudności i trudnych decyzji. Kiedy Bohai umiera, Teresa poznaje wszystkie od dawna skrywane rodzinne sekrety dotyczące jej ojca i jego rodziny. Theresa również uznała Bohai za coś oczywistego, kiedy żył, a teraz głęboko żałuje, że nie zbudowała bliższych relacji z ojcem, kiedy miała okazję.
Diamentowa góra to powieść, która od początku do końca przykuwała moją uwagę. Autor jest biegły w budowaniu historii rodziny po kawałku, aby czytelnik mógł przewracać strony. Bardzo polecam tę interesującą powieść historyczną, triumfującą pierwszą pracę Cecily Wong.
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2017-05-12
Tytuł oryginału: Diamond head
kakusia
Atlas osobliwości kulinarnych jest jak fenomenalny wieloskładnikowy tapas - pożywny, ale dający się pogryzać po trosze, i pełen niespodzianek. - Tom Colicchio...