Twórczość Krystiana Stolarza, funkcjonariusza policji, poznałam przy okazji lektury „Usuwacza”, która sprawiła, że autor zyskał miejsce na mojej liście ulubionych pisarzy. Jego debiut, „Dla Ciebie nawet”, to książka, która „chodziła” za mną od dnia premiery, na szczęście w końcu znalazłam chwilę, by się z nią zapoznać.
Naczelnik wydziału kryminalnego, w którym pracuje Marek Barczyński, zostaje brutalnie zamordowany. Śledczy robią wszystko, by jak najszybciej znaleźć sprawcę zbrodni. Szczególnie zaangażowany w to jest Marek, który na co dzień zmaga się z problemami finansowymi; kosztowne leczenie córki pochłania wszystkie jego oszczędności. Niespodziewanie otrzymuje pomoc od tajemniczego Alfy, jednak cena, jaką przyjdzie mu za nią zapłacić, na zawsze zmieni jego życie.
Takiej lektury potrzebowałam. Mocnej, brutalnej, bardzo realistycznej. „Dla Ciebie nawet” autorstwa Krystiana Stolarza to jedna z najlepszych książek, jakie ostatnio przeczytałam. Na kartach powieści znalazłam wszystko, czego oczekuję od dobrze skonstruowanego kryminału: dynamiczną akcję, która nie zwalnia ani na moment, emocjonujący i świetnie rozbudowany wątek obyczajowy oraz bohaterów z krwi i kości. Ich charakterystyka jest niezwykle realistyczna – każdy z nich zmaga się z własnymi problemami i dylematami moralnymi. Realia pracy policjantów zostały przedstawione w sposób bardzo obrazowy.
„Dla Ciebie nawet” to jedna z tych książek, które chcesz przeczytać jak najszybciej, by dowiedzieć się, jak zakończy się prowadzone śledztwo I jak potoczą się sprawy prywatne bohaterów. Z drugiej zaś strony pragniesz, by nigdy się nie kończyła. Czytałam tę książkę z zapartym tchem, przewracając kolejne strony i nie mogąc wyjść z podziwu nad fabułą stworzoną przez autora. Niedowierzanie było tym większe, że to debiut. Autor umiejętnie prowadził mnie przez labirynt układów i tajemnic, odkrywając mroczną stronę funkcjonariuszy policji (nie twierdzę, że jest to obraz prawdziwy, ale kto wie, jak jest naprawdę). Nakreślił bardzo realistyczny portret człowieka, który, by ratować najważniejszą osobę w swoim życiu, gotów jest złamać wszystkie dotychczas przestrzegane zasady.
„Dla Ciebie nawet” to jedna z tych książek, które pragnie się przeczytać jak najszybciej, by dowiedzieć się, jak zakończy się śledztwo i jak potoczą się losy bohaterów. Z drugiej strony, chciałoby się, aby nigdy się nie kończyła. Jak przystało na kryminał, nie brakuje tu brutalnych scen i wulgarnych zwrotów, jednak mnie to w żadnym wypadku nie przeszkadzało. Wręcz przeciwnie, należę do osób, które cenią mroczne, przerażające i budzące niepokój momenty w literaturze. Autor swoją debiutancką powieścią utwierdził mnie w przekonaniu, że warto sięgnąć po jego książki, i z przyjemnością będę to czynić. Polecam!
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2024-02-13
Ilona Wolińska
Florian Gaderla to kryminalny z krwi i kości - ponury, twardy, gruboskórny i w dodatku outsider. Życie stawia przed nim wyzwanie - sprawę, która będzie...
Bohaterowie powieści ,,Dla ciebie nawet" powracają. Po trzech miesiącach Michał Barczyński opuszcza areszt śledczy. Jego brat Marek spieszy się, by go...