✨✨✨ Recenzja ✨✨✨
Grażyna Jeromim - Gałuszka " Długie lata w Magnolii "
@jeromingaluszka
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
@proszynski_wydawnictwo
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
''Jedno małe zdarzenie może odwrócić ludzki los. Może to być śmierć ciotki z Ameryki, ale równie dobrze nic z pozoru nieznacząca pierdoła, która w jakimś momencie powiąże się z inną''
Ta książka otula spokojem już od pierwszych stron. Czytałam ją niespiesznie, z przyjemnością i takim wewnętrznym ciepłem, które trudno opisać słowami. To jedna z tych historii, przy których można na chwilę zwolnić i po prostu dać się wciągnąć w jej klimat.
Pensjonat Magnolia w Bieszczadach to miejsce, które żyje własnym rytmem. Ma w sobie coś niezwykłego, atmosferę, ludzi i emocje, które sprawiają, że czytelnik bardzo szybko czuje się tam jak u siebie. Miałam wrażenie, jakbym siedziała przy wspólnym stole, słuchała rozmów i obserwowała codzienność jego mieszkanek.
Czesia, Doris, Małgorzata i Marlena to bohaterki, które trudno pomylić z kimkolwiek innym. Różne charaktery, odmienne doświadczenia, a jednak razem tworzą wyjątkową całość. Ich dialogi są naturalne, momentami zabawne, momentami wzruszające bardzo prawdziwe.
⚜️ Co znajdziemy w książce:
🦋 klimatyczny pensjonat w bieszczadzkiej ciszy
🦋 wyraziste i bardzo ludzkie bohaterki
🦋 codzienność pełną rozmów, humoru i ciepła
🦋 pisarza szukającego inspiracji
🦋 tajemnicę z przeszłości i wątek zaginięcia dziecka
🦋 subtelnie budowane napięcie pod sielską warstwą fabuły
🦋 połączenie powieści obyczajowej z nutą tajemnicy
🦋 wzruszenia, emocje i życiową prawdę
🦋 styl, dzięki któremu strony uciekają same
🦋 zakończenie, które zostaje w głowie na długo
Spokojna obyczajowa opowieść zaczyna jednak stopniowo odsłaniać drugie dno, gdy do Magnolii przyjeżdża Maurycy Murawski pisarz szukający weny. Wraz z jego pojawieniem się do historii wkrada się tajemnica sprzed lat, wątek zaginionej dziewczynki i postać emerytowanego komendanta policji, który od lat nie przestaje szukać odpowiedzi. Napięcie narasta powoli, ale wyraźnie wyczuwalnie.
Bardzo podobało mi się zestawienie sielskiego klimatu wsi z czymś niepokojącym, co cały czas czai się w tle. To sprawia, że książka wciąga coraz bardziej i nie jest tylko ciepłą opowieścią o codzienności.
Styl autorki jest lekki, naturalny i pełen swobody. Pisze tak, że czyta się to z ogromną przyjemnością bez pośpiechu, ale z ciekawością, co wydarzy się dalej.
Emocje płyną tu spokojnie, bez przesady, ale trafiają prosto do serca. Jest wzruszenie, nostalgia, życzliwość i poczucie bliskości z bohaterami, których naprawdę łatwo polubić.
To piękna, poruszająca i bardzo klimatyczna historia. Jedna z tych, o których myśli się jeszcze długo po zamknięciu książki.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2014-05-20
Magdalena Grzejszczyk
Stara willa w sennym kurorcie, a w niej kobiety, które los zetknął ze sobą po wielu latach. Lili, ekscentryczna właścicielka wilii, dawno temu oświadczyła...
Dwustuletnia historia, w której wielkie i małe dramaty, smutki i radości, miłość i nienawiść, przeplatają się ze sobą na przemian w zawrotnym tempie...