„Do trzech razy serce” – Krystyna Mirek
Są takie książki, po które sięga się z myślą o chwili wytchnienia, a odkłada je z głową pełną emocji i ciepła. „Do trzech razy serce” to właśnie jedna z tych historii pozornie lekka, a jednak niosąca ze sobą dużo więcej niż tylko uśmiech. To opowieść o tym, że życie rzadko daje nam wszystko za pierwszym razem, ale też o tym, że serce potrafi bić mocniej, nawet wtedy, gdy wydaje się już zmęczone próbami.
Autorka bardzo subtelnie pokazuje codzienność bohaterów taką zwyczajną, bliską, pełną drobnych rozczarowań i małych radości. Nic tu nie jest przerysowane, a jednak wszystko rezonuje. Relacje międzyludzkie, wybory, powroty do przeszłych uczuć i pytanie, czy warto jeszcze raz zaufać to motywy, które przewijają się przez całą historię i sprawiają, że łatwo się z nią utożsamić.
Podczas czytania wielokrotnie miałam wrażenie, że to książka „o nas”. O kobietach i mężczyznach, którzy już coś przeżyli, coś stracili, a mimo to wciąż gdzieś głęboko wierzą, że szczęście może jeszcze zapukać do drzwi. „Do trzech razy serce” przypomina, że miłość nie zawsze przychodzi spektakularnie czasem pojawia się cicho, nieśmiało, wtedy, gdy najmniej się jej spodziewamy.
Ogromnie spodobało mi się to, że autorka nie idealizuje uczuć. Pokazuje je takie, jakie są z całym bagażem doświadczeń, obaw i nadziei. To sprawia, że historia jest autentyczna i bardzo ludzka. Czyta się ją z uśmiechem, ale i z refleksją nad własnymi wyborami, nad tym, ile razy daliśmy sobie szansę… albo ile razy ją sobie odebraliśmy.
To książka, która daje ciepło. Która otula, ale też delikatnie zmusza do zastanowienia się nad tym, czy serce naprawdę ma limit prób. A może właśnie za trzecim razem bije najmocniej?
Zdecydowanie jest to historia, po której ma się ochotę porozmawiać o miłości, o drugich szansach i o tym, czy los faktycznie lubi się powtarzać.
#DoTrzechRazySerce #KrystynaMirek #literaturaobyczajowa #ożyciuimiłości #drugieszanse #sercewie #czytambopolsku #książkadorozmowy #bookstagram
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-01-28
Paulina Wontka
Wszyscy mają wobec Igi jakieś oczekiwania: przyszła teściowa, roszczeniowy ojciec, koleżanki z pracy, a nawet ukochany Wiktor. Coraz trudniej jest jej...
Piękna grecka wyspa skąpana w południowym słońcu, gaje oliwne, plaże, luksusowy hotel i galeria interesujących bohaterów.Beata, która musi...