Co się stanie, kiedy czarownica, która nie chce używać magii i pragnie żyć jako normalna dwudziestokilkulatka, podczas zakrapianego winem wieczoru na prośbę przyjaciółki dla żartu rzuci zaklęcie mające postawić na jej drodze idealnego mężczyznę? Jej ideał faktycznie zapuka do drzwi. Główna bohaterka powieści to młodziutka Margo McKenzie, która stara się żyć jak normalna kobieta, ku przerażeniu jej magicznie uzdolnionych krewnych, należących do jednego z najpotężniejszych klanów czarownic w Szkocji. Margo kocha książki, namiętnie je czyta, a do tego pracuje w bibliotece, ma niemagicznych znajomych i chodzi na randki. Jej życie zmienia się, kiedy przypadkowo wyczarowuje sobie Pana Idealnego. Theo Thorne jest inteligentny, oczytany i pociągający, istne ucieleśnienie marzeń Margo. Mężczyzna wprowadza się do stojącej w sąsiedztwie rudery, na której ciąży potężna klątwa. Margo będzie chciała uchronić Theo od podzielenia losu poprzednich właścicieli tego miejsca. Czy jej się uda? Czy straci dla Theo głowę? A może okaże się, że jest jej przeznaczony ktoś zupełnie inny.
„Do zakochania jeden urok” to moje pierwsze spotkanie z twórczością Ludki Skrzydlewskiej. Po książkę sięgnęłam zachęcona obecną w niej magią i prawdę mówiąc sądziłam, że ten wątek zostanie tu okrojony do minimum, a cała uwaga skupi się na romansie głównych bohaterów. Nic podobnego się nie stało. Magii jest w powieści dużo więcej niż zakładałam, co zapisuję książce na plus. A i romans nie jest taki oczywisty i przewidywalny. A, co najważniejsze, nie jest przesłodzony.
Powieść jest taka przyjemna i odprężająca. A do tego idealna na wiosnę. To doskonale wyważona mieszanka magii, czarownic, duchów, klątwy nawiedzonego domu i uroczego romansu, do tego nie takiego prostego, jak mogłoby się wydawać, bo mniej lub bardziej idealnych panów, którzy chcieliby spróbować stworzyć fajną relację z główną bohaterką jest więcej niż jeden. Książka przepełniona jest tajemnicami, rodzinnymi sekretami, nie brakuje też śmierci bohaterów, mimo jej ogólnego raczej radosnego, optymistycznego wydźwięku. Podoba mi się pomysł na fabułę i jej konsekwentne prowadzenie. Móc wyczarować sobie mężczyznę idealnego, który miałby takie cechy, jakie wymarzyliśmy sobie dla swojej drugiej połówki – marzenie. Czy kiedy już ów ideał się pojawi, coś może pójść nie tak? Może, co doskonale widać w powieści. Widać też, że zabawa magią może przynieść katastrofalne skutki. Pomysł być może nie jest nowy, ale został odświeżony i wzbogacony o wiele ciekawych, zaskakujących wątków pobocznych.
Akcja początkowo niespieszna, nabiera rozpędu w drugiej części. Wtedy również więcej się dzieje, powieść nabiera rumieńców. Bohaterowie są dobrze wykreowani. Margo jest dobrą osobą, troszczy się o innych, dużo daje od siebie. Jednocześnie potrafi irytować, bo zdarza jej się krytykować innych za popełniane błędy, kiedy jednocześnie sama również je popełnia. To nie jest zarzut z mojej strony. Wolę, kiedy bohaterowie nie są idealni i uczą się na własnych błędach. Podobnie męskie postaci, Ross i Theo nie są postaciami krystalicznymi, a przez to są bardziej przekonujący. Theo, wyczarowany przez Margo ideał, jest otwarty, czasem nawet za bardzo, jednak nie ma rozdźwięku między tym co myśli i co robi, a to działa na jego korzyść. Weterynarz Ross wypadł w moich oczach trochę gorzej. Wydawał mi się odrobinę zbyt natrętny i nie zawsze szczery w tym, co robił. Podoba mi się przedstawienie w powieści czarownic. Każda jest inna, każda charakterystyczna, mimo że łączy je tak wiele.
„Do zakochania jeden urok” nie jest romansem jakich wiele. Wątek czarownic, magii i nawiedzonego domu bardzo dobrze zgrał się w powieści z wątkiem romantycznym, bohaterowie dają się lubić, a pomysłowa fabuła sprawia, że chce się tę przygodę kontynuować jak najdłużej. Czekam na kolejny tom, a Wam serdecznie tę magiczną książkę polecam!
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2023-03-22
maitiri_books
"Król grzechu" to doskonałe połączenie powieści erotycznej z literaturą sensacyjną. Pikantna, a zarazem piekielnie wciągająca pozycja dla każdego, kto...
Czy jeden urok wystarczy, aby zaspokoić pragnienie zemsty? Willow długo pracowała na miano najbardziej złośliwej czarownicy z rodu McKenzie. W ostatnich...