Okładka książki - Dobrowolski i nuty Fryderyka

Dobrowolski i nuty Fryderyka

Czy można jednocześnie budować most i próbować połączyć rozsypane fragmenty czyjegoś życia? I co, jeśli te fragmenty należą do człowieka, którego zna cały świat, a mimo to wciąż skrywa on tajemnice?

To właśnie takie historie przyciągają mnie najmocniej. Historie w których pod warstwą faktów kryje się coś więcej. Dlatego, kiedy zobaczyłam tytuł, poczułam, że to może być książka dla mnie. Tym bardziej że moje wcześniejsze spotkanie z twórczością Artura Pacuły było zupełnie inne – kryminalne, pełne napięcia. Tutaj natomiast spodziewałam się czegoś bardziej nastrojowego, może spokojniejszego, ale wciąż z nutą tajemnicy i emocji ukrytych między słowami. I właśnie ta obietnica tak bardzo mnie do niej przyciągnęła.

Akcja przenosi nas do Londynu końca XIX wieku, do czasów, gdy powstaje jeden z najbardziej rozpoznawalnych symboli miasta, Tower Bridge. To właśnie tam trafia Konstanty Aleksander Dobrowolski, młody inżynier polskiego pochodzenia. Z jednej strony ma przed sobą ogromne wyzwanie zawodowe, będzie uczestniczyć w budowie mostu, który sam w sobie jest czymś więcej niż tylko konstrukcją. Z drugiej strony przywozi ze sobą coś znacznie bardziej osobistego... zobowiązanie wobec ojca, które prowadzi go wprost do zagadki związanej z życiem Fryderyka Chopina.

I to właśnie ten drugi wątek totalnie mnie wciągnął.

Bo czy można odkryć coś nowego o kimś, o kim wydawałoby się, że powiedziano już wszystko? Czy wiersze i zapiski mogą stać się kluczem do sekretów sprzed lat? I wreszcie... dokąd zaprowadzą tropy pozostawione przez Norwida?

Autor prowadzi nas przez tę historię w sposób, który momentami przypomina literacką grę, pełną ukrytych znaczeń, niedopowiedzeń i subtelnych wskazówek. Bardzo podobało mi się to przenikanie dwóch światów. Z jednej strony twardej, logicznej inżynierii z drugiej delikatnej, niemal ulotnej sztuki oraz historii. To zestawienie daje naprawdę ciekawy efekt.

Nie można też pominąć postaci Hosniego Al-Battaniego – bohatera, który wnosi do tej historii lekkość, humor i takie… ludzkie ciepło. To właśnie dzięki niemu wiele scen nabiera innego wymiaru, bardziej życiowego.

A sam Dobrowolski? Bardzo go polubiłam. To bohater, który nie jest przerysowany, ma w sobie zarówno determinację, jak i pewną wrażliwość. Nie jest tylko „człowiekiem od zadań”, ale kimś, kto naprawdę chce zrozumieć, dotrzeć do prawdy, nawet jeśli ta prawda nie jest oczywista.

Ogromnym plusem tej książki jest klimat. Czuć tu Londyn i jego tempo, rozwój, ale też niepokój związany z pandemią rosyjskiej grypy. Ten wątek dodaje historii dodatkowego napięcia i sprawia, że wszystko wydaje się jeszcze bardziej realne. I momentami miałam wrażenie, jakbym sama spacerowała tymi ulicami, zaglądała do archiwów i próbowała rozwikłać kolejne zagadki.

Najbardziej poruszyło mnie jednak to, jak autor połączył fakty z fikcją. To nie jest sucha historia ani typowa przygodówka. To opowieść, która budzi ciekawość, momentami wzrusza, a chwilami po prostu daje czystą przyjemność odkrywania.

Co najbardziej mi się spodobało? Chyba właśnie ta nieoczywistość. To, że nic tu nie jest podane wprost. Że trzeba się zatrzymać, pomyśleć, czasem wrócić do jakiegoś fragmentu. I że za każdą zagadką kryje się coś więcej niż tylko odpowiedź.

Jeśli lubicie tajemnice, klimat dawnych lat i historie, które mają w sobie coś więcej niż tylko fabułę, to zdecydowanie polecam.

Informacje dodatkowe o Dobrowolski i nuty Fryderyka:

Kup książkę Dobrowolski i nuty Fryderyka

Uciekaj z Kijowa
Artur Pacuła 0
Okładka ksiązki - Uciekaj z Kijowa

POWIEŚĆ SENSCYJNAOksana właśnie wypiła kawę i zapaliła papierosa. Niedawno skończyła studia historyczne, w czasie których wpadła na pewien trop.W 1918...

Siedem kilogramów złota
Artur Pacuła0
Okładka ksiązki - Siedem kilogramów złota

Siedem kilogramów złota to Skarb Michałkowski, który odkryto pod koniec XIX wieku na ówczesnych Kresach. Odnaleziono wtedy ozdoby ze złota sprzed półtora...