Okładka książki - Dom mego ojca

Dom mego ojca

„Dom mego ojca” autorstwa Josepha O'Connora to powieść inspirowana prawdziwą historią księdza katolickiego Hugh O'Flaherty'ego, który podczas II wojny światowej ryzykował życie, aby ratować ludzi z okupowanego Rzymu.

Rok 1943. Rzym znajduje się pod niemiecką okupacją, a miastem rządzi bezwzględny szef Gestapo, Paul Hauptmann. Dla wielu ludzi najlepszym, a być może jedynym schronieniem wydaje się być Watykan. Irlandzki ksiądz Hugh O'Flaherty wraz z grupą przyjaciół każdego dnia naraża życie, by pomóc szczególnie dyplomatom, Żydom oraz uciekinierom z więzień alianckich.

Uwielbiam powieści inspirowane prawdziwymi wydarzeniami, zwłaszcza te, których fabuła dotyczy okresu II wojny światowej. Sięgając po książkę Josepha O'Connora, byłam pewna, że historia, którą przelał na papier, będzie przepełniona emocjami.

„Dom mego ojca” to intrygująca i bardzo emocjonująca opowieść. Autor w sposób obrazowy odzwierciedla realia II wojny światowej oraz życie w okupowanym Rzymie. Idealnie oddane emocje i uczucia bohaterów oraz atmosfera panująca w mieście sprawiają, że czytelnik, śledząc wydarzenia z kart powieści, wspólnie z bohaterami odczuwa ich strach, niepewność i chwile niepokoju.

To powieść o niezwykłej odwadze, sile i determinacji w walce z okupantem, na kartach której autor przybliża sylwetkę bohaterskiego księdza. Od pierwszych stron wciągnęłam się w tę historię i z ciekawością śledziłam wydarzenia. Niemniej jednak nie jest to książka, która w pełni mnie zachwyciła. Były momenty, w których odczuwałam chaos; przeskoki czasowe i wypowiedzi innych postaci powodowały, że odrywałam się od głównego wątku i gubiłam się w fabule. Mimo tych niewielkich mankamentów uważam, że „Dom mego ojca” zasługuje na uwagę. To dobrze napisana opowieść, która z pewnością zadowoli miłośników powieści historycznych.

Informacje dodatkowe o Dom mego ojca:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-03-26
ISBN: 9788384020753
Tytuł oryginału: My Father's House
Dodał/a opinię: Ilona Wolińska

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Dom mego ojca

Kup książkę Dom mego ojca