Okładka książki - Dom na głowie czyi gang seniorów i ja

Dom na głowie czyi gang seniorów i ja

Małgorzata Kalicińska, autorka znanej serii pt. „Rozlewisko”, która doczekała się ekranizacji, powraca i to w wielkim stylu. Jej najnowsza powieść pt. „Dom na głowie, czyli gang seniorów i ja”, z oferty Wydawnictwa Poradnia K to piękna, pełna ciepła historia rodzinna. Losy jej bohaterów są dowodem na to, że prawdziwe życie zaczyna się po 50-tce.

Narratorka tej opowieści to kobieta z niemałym bagażem życiowych doświadczeń, dwójką dorosłego potomstwa i mamą, która ostatnio ma fiksum-dyrdum. Firka, a właściwie Kwiryna nie jest jedynym strapieniem Naszej bohaterki. Oprócz niej, we znaki daje się również pozostała część „dziadostwa”, czyli Norcia, Renia i Mateusz vel Maciek. Wszyscy w sędziwym wieku i z problemami zdrowotnymi. Zamiast stale pozostawać w rozjazdach między potrzebującymi pomocy członkami rodziny, Nasza bohaterka wpada na pomysł stworzenia dla nich „domu wariatów”, czyli bezpiecznej ostoi na jesień życia, w której to ona będzie opiekunką wspomnianych staruszków. Tylko, czy jej niecny plan doczeka się realizacji a staruszkom będzie po drodze do podwarszawskich Łomianek? Sprawdźcie koniecznie w trakcie lektury „Domu na głowie”, zabawnej powieści bez ograniczeń wiekowych.

Choć problemy bohaterów „Domu na głowie” jeszcze mnie nie dotyczą, bardzo miło spędziłam czas w tak doborowym towarzystwie. Co więcej, przekonałam się także, że nigdy nie jest za późno na miłość, a ludzi dobrej woli jest więcej niż mogłoby Nam się wydawać. Kreacja zwariowanej Rysi dała mi też nadzieję na to, że relacje międzypokoleniowe mają rację bytu, a starość wcale nie musi być dla Nas obciążeniem. Wszystko zależy od nastawienia, a tego pozytywnego podejścia do życia z pewnością nie brakuje najstarszym przedstawicielom tej pięknej opowieści.

Stopniowo i niespiesznie toczy się akcja „Domu na głowie” i sami czytelnicy też mimowolnie zwalniają w trakcie lektury książki. Powoli i z dystansu obserwują zmagania bohaterów, mocno trzymając kciuki za podejmowane przez nich życiowe decyzje, bo niektóre z nich wymagają nie lada odwagi.

Polecam, zwłaszcza miłośnikom rodzinnych opowieści.

Informacje dodatkowe o Dom na głowie czyi gang seniorów i ja:

Wydawnictwo: Poradnia K
Data wydania: 2025-05-21
Dodał/a opinię: malutkaska

Zobacz opinie o książce Dom na głowie czyi gang seniorów i ja

Kup książkę Dom na głowie czyi gang seniorów i ja

Miłość na walizkach
Małgorzata Kalicińska0
Okładka ksiązki - Miłość na walizkach

Dalsze losy Mańki i Tośka - zakochanej pary, znanej z Lilki i Trzymaj się, Mańka! Na miłość nigdy nie jest za późno. Tak właśnie myśli Marianna...

Widok z mojego okna. Szersza perspektywa. Przepisy nie tylko na życie
Małgorzata Kalicińska0
Okładka ksiązki - Widok z mojego okna. Szersza perspektywa. Przepisy nie tylko na życie

Widoki z mojego okna wzięły się z prób krótkopisania Małgorzaty Kalicińskiej. Pisarka twierdziła, że nie radzi sobie z małymi formami, ale...