Większość osób poszukuje nowych smaków, by urozmaicić codzienność lub okolicznościowe spotkania, tak też jest w przypadku napojów wyskokowych. Prawdziwi smakosze trunków chcą delektować się nietypowymi specjałami albo zdrowymi z wiadomego źródła pochodzenia przynajmniej części ich składników. Doskonałym wyborem w takich przypadkach jest robienie własnych nalewek, a jedynym ograniczeniem mogą być pieniądze i własna wyobraźnia.
Treść
W książce znajdziemy kilkadziesiąt przepisów na różnego rodzaju nalewek i likierów z owoców, ziół, przypraw i innych produktów spożywczych, które urozmaicą degustację tą samodzielną, jak i na towarzyskich spotkaniach. Na początku znajdujemy krótkie wprowadzenie wyjaśniające, jak można dzielić ten trunek na rodzaje i z czego może być robiony. Później zostały opisane surowce, które powinniśmy wybierać do ich produkcji. A następnie są zaprezentowane metody i etapy ich przyrządzania oraz wyszczególniono niezbędny do tego sprzęt. Czytelnik po zapoznaniu się z tym krótkim wprowadzeniem będzie już mógł z powodzeniem przejść do przepisów i ich realizacji. Jakie receptury zawiera książka? Które z nich są bardziej zaskakujące? Jakie składniki możemy zastąpić innymi? O tym w książce „Domowe nalewki” autorstwa Justyny Mrowiec.
Realizacja przepisów
Najbardziej istotną informacją z początku książki jest to, że z przepisów otrzymujemy alkohole od 17% do 30%, a nawet czasem 50%, ale oprócz tego mamy też zaprezentowane, jak rozcieńczać najmocniejszy spirytus, by otrzymać mocniejsze wartości. Oprócz tego została zamieszczona sugestia, by samodzielnie próbować różnych kombinacji, tak aby dostosować trunek do naszych potrzeb. To samo tyczy się również przypraw, jak i cukru. Dzięki tym wskazówkom wiemy, co otrzymamy dokładnie stosując się do wytycznych w przepisie, a jeśli mamy jakieś upodobania lub doświadczenie możemy modyfikować proporcje wedle uznania. Takie podejście jest bardzo dobre w książkach, gdyż późniejsza degustacja ma sprawiać nam przyjemność, a nie być tylko na pokaz czymś nijakim lub nietrafiającym w gusta konsumentów.
Podsumowanie
Książka posiada interesujące przepisy, z których z pewnością skorzystam. Nie wszystkie są w jakiś sposób skomplikowane lub kosztowne, co zwiększa grono odbiorców, a całość jest napisana w sposób przystępny dla każdego. Pod niektórymi recepturami są dodatkowe komentarze, które wskazują zamienniki poszczególnych produktów lub ułatwiają przygotowanie nalewek. Dodatkowo w pozycji zostały zamieszczone zdjęcia mające charakter poglądowy, co podnosi jej jakość i atrakcyjność. Okładka pasuje do treści i przykuwa wzrok osób zainteresowanych tą tematyką. Gorąco polecam te przepisy każdemu, gdyż dzięki nim odkryjecie świat alkoholi niedostępny na tradycyjnym rynku, a wasze spotkania towarzyskie zostaną wzbogacone niepowtarzalnymi smakami waszych trunków.
Książka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl.
Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2025 (data przybliżona)
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 128
Język oryginału: polski
Dodał/a opinię:
GrzechuCzyta
Jak zachowują się Twoje dzieci w muzeum lub galerii obrazów? A) kontemplują sztukę B) nudzą się C) chłoną wiedzę przekazywaną im przez rodziców...
Dzieci poznają kodowanie obrazków już w przedszkolu. Maluchy odczytują podane współrzędne, następnie odnajdują na planszy odpowiednie kratki i malują je...
Podstawowymi składnikami nalewek są: baza alkoholowa, baza smakowa, substancje słodzące i woda.
Więcej