Okładka książki - Drobne chwile wolności

Drobne chwile wolności

30 letnia Olivia mieszka z rodzicami a jej najbliższą przyszłością jest ślub z Bernardem. Pewnego dnia otrzymuje tajemniczy liścik oraz przesyłkę od niewidzianej przez 16 lat ciotki. Dziewczyna rzuca swoje nudne życie i za sugestią krewnej wyjeżdża do Paryża.

Powieść snuje się niespiesznie, przelewa leniwie przez palce. Pędy życia i zdarzeń zatrzymuje się tutaj w przeciągającej się w czasie chwili. Główna bohaterka podąża powoli przez życie zastanawiając się co jest dla niej najważniejsze, co jest źródłem jej szczęścia, do czego dąży.

Wyjazd do Paryża staje się dla niej elementem przełomowym, odkryciem i wyzwoleniem.  Codzienne powinności, oczekiwania innych, niespełnione wymagania zaczynają blaknąć w mieście świateł.  Napotkani na jej drodze ludzie stają się dla niej źródłem inspiracji i pytań, które mogą zmienić jej życie.

Olivia jest nieco drażniącą bohaterką. Brak jej ikry i charakteru. 30 letnia kobieta przypomina nieco melancholijną, zagubioną dziewczynkę.

„Drobne chwile wolności” to książka do kubka kawy lub herbaty. Idealna na zatrzymanie się i przyjrzenie światu oraz własnemu życiu. Jest nostalgiczna, poetycka, refleksyjna.

Informacje dodatkowe o Drobne chwile wolności:

Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2025-03-26
Tytuł oryginału: Shakespeare in Paris
Dodał/a opinię: zaczytanaiska

Tagi: Proza literacka

Zobacz opinie o książce Drobne chwile wolności

Kup książkę Drobne chwile wolności

Rzeczy, które mogą nas ocalić
Lorenza Gentile0
Okładka ksiązki - Rzeczy, które mogą nas ocalić

Gea ma dwadzieścia siedem lat i pracuje jako złota rączka w mediolańskiej kamienicy. Marzy o podróżach w kosmosie, ale nigdy nie opuszcza granic swojego...

Opad
Opad