Okładka książki - Drobne chwile wolności

Drobne chwile wolności

Większość osób nie chce wprowadzać zmian, nawet kiedy nie do końca są zadowoleni ze swojego życia, boją się nieznanego, uważają, że sobie nie poradzą i trwają w swojej bańce, przegapiając szansę na szczęście.
Drobne chwile wolności to historia, w której odnajdzie siebie wiele kobiet, szczególnie w jej początku, a dalsza część może być dla nich znakiem do działania. Oliva cały czas żyła w cieniu swojego zmarłego brata, czuła się nie wystarczająca, starała się być posłuszna swoim rodzicom, ale nie do końca jej to wychodziło, ponieważ cały czas przez jej decyzję przebijały się jej prawdziwe pragnienia. Kiedy pewnego dnia dostaje list od swojej dawno niewidzianej cioci, postanawia rzucić wszystko i pojechać do niej do Paryża, na początku ma być to tylko weekend, który zamienia się w kilka dni, podczas których wreszcie zaczyna odkrywać, co tak naprawdę w życiu jest ważne.
Ta książka zdecydowanie przyciąga swoją okładką, ale nie do końca treścią, ponieważ jest to zdecydowanie historia, którą trzeba przeczytać w całości, żeby dopiero sprawiedliwie ją ocenić i dobrze zrozumieć. Oliva to kobieta, która głęboko skrywa swoje pragnienia, próbuje przypodobać się rodzicom, a z czasem udaje też przed narzeczonym inną osobę, niż naprawdę nią jest. Sama fabuła jest momentami dość irytująca, ponieważ bohaterka znika z księgarni, akurat w tych momentach, kiedy zachodzi tam jej ciocia, z którą ma się spotkać, co mnie bardzo denerwowało, ponieważ skoro tak bardzo chciała się z nią zobaczyć, to nie powinna ruszać się stamtąd nawet na krok. Potem zaczęłam podejrzewać, że wszystkie osoby wokół niej są zamieszane w spisek, podczas którego ma zostać jak najdłużej w Paryżu, żeby zobaczyć, jak piękne może być tam życie, a z czasem okazuje się, że miałam rację, ale tak nie do końca.
Jest to dość trudna książka do oceny, ponieważ jedni będą nią poruszeni, a drudzy znudzeni, ja jestem gdzieś pośrodku, rozumiem przekaz tej historii, jednak życie bohaterów nie jest w moim stylu i męczyłam się trochę ich beztroskim podejściem do niego.

Informacje dodatkowe o Drobne chwile wolności:

Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2025-03-26
Tytuł oryginału: Shakespeare in Paris
Dodał/a opinię: Karolina Radlak

Tagi: Proza literacka

Zobacz opinie o książce Drobne chwile wolności

Kup książkę Drobne chwile wolności

Rzeczy, które mogą nas ocalić
Lorenza Gentile0
Okładka ksiązki - Rzeczy, które mogą nas ocalić

Gea ma dwadzieścia siedem lat i pracuje jako złota rączka w mediolańskiej kamienicy. Marzy o podróżach w kosmosie, ale nigdy nie opuszcza granic swojego...