Przyznam, że zaczynając tę książkę spodziewałam się historii o luksusie, bogactwie i życiu, które większość z nas zna głównie z mediów społecznościowych. Myślałam, że będzie to opowieść o świecie pełnym przepychu i ludzi, którym los sprzyja bardziej niż innym. Ostatecznie dostałam jednak znacznie więcej.
To historia o marzeniach, które mogą stać się niebezpieczną pułapką. Agata i Helena są kobietami, które pragną odmienić swój los, choć każda z nich szuka czegoś innego. Jedna chce zostawić za sobą bolesną przeszłość, druga marzy o stabilizacji i lepszym życiu. Łatwo zrozumieć ich motywacje, dlatego jeszcze mocniej przeżywa się wszystko to, co spotyka je później.
Największą siłą tej książki są bohaterki. Nie są idealne, popełniają błędy i czasami podejmują decyzje, które budzą frustrację, ale właśnie dzięki temu wydają się tak prawdziwe. Wielokrotnie zastanawiałam się, jak sama zachowałabym się na ich miejscu. Autor pokazuje, jak łatwo zatracić się w świecie pełnym obietnic, gdy bardzo chce się uwierzyć, że wreszcie trafiła się życiowa szansa.
Bardzo podobał mi się również klimat tej historii. Z jednej strony luksusowe hotele, pieniądze i ekskluzywne życie, z drugiej narastające poczucie niepokoju. Im dalej brnęłam w fabułę, tym wyraźniej widziałam, że za piękną fasadą kryje się coś znacznie mroczniejszego.
To książka skłaniająca do refleksji nad tym, jak daleko można się posunąć w pogoni za lepszym życiem i jak wysoka potrafi być cena pozornie spełnionych marzeń. Historia wciągnęła mnie od pierwszych stron, a zakończenie sprawiło, że jeszcze długo wracałam myślami do losów bohaterek.
Mocna, emocjonalna i dająca do myślenia opowieść, która pokazuje, że nie wszystko złoto, co się świeci.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-05-20