Okładka książki - Dubajki. Między luksusem a pułapką

Dubajki. Między luksusem a pułapką

A gdyby tak rzucić wszystko i wylecieć do Dubaju?🤔 Do wszechobecnego przepychu, bogactwa i cholernie bogatych szejków. Z zewnątrz otoczka bajecznie piękna, jednak zagłębiając się w tamtejszą rzeczywistość okazuje się, że pieniądze nie biorą się znikąd, by je zdobyć trzeba sprzedać samych siebie, często przypłacając życiem. Czy warto? Jedna noc na jachcie i masz milion złotych. Tylko jakim kosztem?

Michał, autor książki, doskonale zna realia mieszkania w Dubaju z własnego doświadczenia. Przedstawiając historie Agaty i Heleny, przeprowadza czytelnika przez betonową dżunglę na pustyni. A robi to zaskakująco dobrze, że aż nie sposób się oderwać.

Helena samotnie wychowuje córkę, jest kasjerką w supermarkecie, pracuje za najniższą krajową, pragnie czegoś więcej, jednak wątpi w to, że uda jej się cokolwiek osiągnąć.

Widząc relację Michała na jednym z portali, rzuca dotychczasowe życie i ucieka do Dubaju. Sama.

Agaty świat wali się w momencie, gdy jej narzeczony wrzuca do internetu ich intymny filmik. Przerywa trasę koncertową i...postanawia zacząć wszystko od nowa w Dubaju.

Na basenie jednego z apartamentowców poznaje Michała i Helenę, od razu łapią wspólny język.

Podczas jednego z szalonych wypadów, postanawiają iść na karaoke. W trakcie śpiewania Agata wpada w oko szejka. Czy kobieta ulegnie urokowi księcia?

Do czego doprowadzi ich ta relacja?

Jest to bardzo dobrze napisana, bezlitośnie szczera książka, zmieniająca myślenie o tym, co widzimy w mediach. Sama, choć przeczytałam już mnóstwo publikacji o Bliskim Wschodzie, oglądałam także "Dziewczyny z Dubaju", szczerze zszokowałam się czytając niektóre fragmenty i fakty, o których dotąd nie miałam pojęcia. Internet przyjmie wszystko, a najlepiej ogląda się oczywiście skandale i "bajeczną rzeczywistość", która często nie ma nic wspólnego z prawdą. Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma.

Jeśli kiedykolwiek przeszło Wam przez myśl, drogie kobiety, by wyjechać do Dubaju po "łatwy hajs", to zdecydowanie powinniście przeczytać tę książkę.

Książka pokazuje, że mimo nowoczesnego wizerunku Dubaju sytuacja kobiet nie zawsze wygląda tak, jak przedstawiają ją media społecznościowe.

Zachęcam do lektury!

Naprawdę warto.