Po nieudanej próbie zamachu na Hitlera 20 lipca 1944 r. Aresztowano nie tylko zamachowców i ich bezpośrednich sojuszników, ale także wielu ich krewnych, którzy zostali aresztowani. Aresztowano także żonę i dzieci Cezara von Hofackera, który był jedną z sił napędowych. Ale nie tylko to: podczas gdy trójka młodszych dzieci jest ciągnięta do domu dziecka bez wiedzy matki i rodzeństwa, żona Cezara Lotte i dwoje najstarszych dzieci Anna-Luise i Eberhard są przewożeni z jednego miejsca do drugiego. Żadna ze stron nie wie dokładnie, co z drugą. Czasem są traktowani trochę lepiej, czasem gorzej przez gestapo, ale zawsze istnieje strach przed egzekucją lub śmiercią z powodu choroby lub głodu.
Młodszym dzieciom nie wolno ujawniać swojej tożsamości, są „dziećmi-duchami”. Po wyzwoleniu Anna-Luise i jej młodsza siostra Christa zapisują swoje doświadczenia w dziennikach. Córka Anny-Luise bardzo empatycznie i ekscytująco opowiada o tym czasie na podstawie wpisów do pamiętnika.
Autor potrafi umiejętnie łączyć źródła osobiste, takie jak listy czy wpisy do pamiętnika, z faktami z innych źródeł, tak aby czytelnik miał poczucie towarzyszenia osadzonym. Ciągła zmiana między dwiema częściami rodziny również stworzyła pewne napięcie. Dowiesz się wiele o lękach, zmartwieniach i potrzebach von Hofackerów, ale także o współwięźnich, w tym tak znanych osobistości, jak Isa Vermehre i Dietrich Bonhoeffer. Nigdy nie wiedzieli, co było planowane dalej i czy przeżyją niewolę, a jednak wszyscy zachowywali zaufanie do Boga, a tym samym nadzieję.
Z jednej strony zaszokowało mnie rozdzielenie rodziny, az drugiej fakt, że młodsze dzieci w nazistowskim domu powinny całkowicie zapomnieć o swojej tożsamości, aby nikt tego nie zauważył. Bardzo się cieszę, że niektóre z tych dzieci-duchów relacjonowały swój los i że autorowi udało się napisać tak obszerną i wzruszającą pracę o tych losach. Mogę bardzo polecić tę książkę, ponieważ opowiada ona o brzydkiej, ale ważnej części niemieckiej historii w żywy i bardzo zapadający w pamięć sposób.
Wydawnictwo: Święty Wojciech
Data wydania: 2018-10-23