Żadna rodzina nie jest idealna, mała kłótnia lub przypadkowa zniewaga zdarza się w każdym domu. Jednak prawdziwy problem powstaje wtedy, gdy normalne funkcjonowanie rodziny jest utrudnione przez zaniedbanie lub brak wsparcia ze strony rodziców.
Max, Nel i Nikola trójka rodzeństwa, która została pozbawiona życia w rodzinie, w której to dorośli są tym spoiwem, wspierają, opiekują się dziećmi i przekazują dobre wzorce. Zdawali sobie sprawę, że dorastają w rodzinie dysfunkcyjnej, jednak robili wszystko, żeby zapewnić sobie tę namiastkę normalnego domu. Max jako najstarszy przejmuje odpowiedzialność za rodzeństwo, dwoi się i troi, pracuje, zapewnia jedzenie i dach nad głową, stara się być dla nich przykładem. Cóż, w życiu nie ma lekko, często, nieszczęścia gromadzą się zgodnie z mechanizmem kuli śnieżnej. W tym samym czasie: Max traci pracę, Nikola w dobrej wierze podejmuje nieprzemyślana decyzja, a Nela przez przypadek związuje się z tajemniczym barmanem.
Nie oczekiwałam po tej książce zbyt wiele, tymczasem autor zaskoczył mnie totalnie, opowiedział mi wyjątkową, ale jakże złożoną historię. Niezapomniana, przejmująca, świetnie przemyślana opowieść o rodzeństwie Kamińskich, które już od dziecka miało pod górkę. Jednak w chwili zagrożenia stają murem za sobą, odzywa się w nich więź i solidarność krwi. Bo oni mieli tylko siebie. Duży plus za to, że cała opowieść jest pokazana z perspektywy każdego z rodzeństwa, co sprawia, że poznajemy ich bliżej i bardziej możemy zrozumieć ich zachowanie.
Mateusz Gostyński, w sposób umiejętny, z ubóstwa i walki o przetrwanie, wprowadził nas do świata, w którym rządzi przemoc, kasa i władza. Perfekcyjnie dawkując emocje, które pobudzają i wciągają w wir wydarzeń.
„Dzieci miasta. Nigdy przenigdy” fantastyczna historia, trójki rodzeństwa, której nie można się oprzeć. Ogromna wieź rodzinna, tu każdy, każdego chce chronić. Wszyscy razem i każdy z osobna, próbują zawalczyć o rodzinę, ale świat przestępczy rządzi się swoimi prawami. Jak to się skończy?
Wydawnictwo: Pascal
Data wydania: 2023-08-23
elarusiecka
On budzi się cały we krwi. Nie pamięta, kim jest. Ona dostaje list od mordercy. Każdy jego wers prowadzi do niego. Detektyw Zoe Brown wie, że aby...
Czy wiesz, jak mężczyźni rozmawiają o seksie? Jakie są ich erotyczne fantazje? Nareszcie możesz przeczytać erotyk napisany przez faceta i poznać męski...