"Dziecko lekarza" to czwarta i zarazem finalna część serii "Żona lekarza" autorstwa Daniela Hursta. Jest to thriller psychologiczny, który przenosi nas w czasie o kilkanaście lat do przodu, by opowiedzieć historię córek głównych bohaterek poprzednich części.
Książka już od pierwszych stron mocno mnie wciągnęła i trzymała w napięciu 🤯 Historia dwóch matek i dwóch córek, których losy splatają się w najmniej oczekiwany sposób, nie pozwala się oderwać od lektury. Autor świetnie buduje klimat napięcia psychologicznego i pokazuje, jak przeszłość potrafi kształtować życie kolejnych pokoleń.
Akcja powieści koncentruje się na Evelyn i Cecilii, nastoletnich córkach Fern i Alice. Dziewczyny, nieświadome mrocznej przeszłości swoich matek, przypadkowo się spotykają i zaprzyjaźniają. To właśnie za ich sprawą dawne antagonistki znów muszą sobie spojrzeć w oczy. Główną narratorką jest córka zamordowanego lekarza, która dorastając w cieniu traumy, pragnie zemsty i wyjaśnienia tajemnic sprzed lat 🕵️♀️ Autorka świetnie portretuje złożone relacje rodzinne, miłość matki do dziecka oraz żal i gniew wynikające z dawnych krzywd.
✅️Mocne strony to satysfakcjonujące zakończenie. Książka stanowi dopieszczające domknięcie wątków całej serii, które moim zdaniem kończy ją w odpowiedni sposób.
Głębia psychologiczna. Daniel Hurst znakomicie pokazuje, jak decyzje z przeszłości wpływają na teraźniejszość i jak trauma jest dziedziczona przez kolejne pokolenia 💔
Wciągająca narracja oraz lekki język autora sprawiło, że książkę przeczytałam bardzo szybko.
"Dziecko lekarza" to emocjonujące i trzymające w napięciu zakończenie serii, które z pewnością usatysfakcjonuje fanów Daniela Hursta. Jeśli lubisz thrillery psychologiczne z rodzinnymi tajemnicami w tle, ta pozycja jest dla Ciebie. Daje poczucie zamknięcia historii, choć jednocześnie pozostawia w czytelniku refleksję nad siłą przeszłości.
Moja ocena: 8/10 ⭐️
Czy planujesz przeczytać tę książkę? A może czytałaś/eś już wcześniejsze części serii? 😊
BRUNETTE BOOKS
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-09-24
Tytuł oryginału: The Doctor's Child
brunetkabooksrec
Nowy dom. Nowe życie. Moja ostatnia szansa na ucieczkę... Wymarzona posiadłość wciąż pachnie świeżą farbą, ale pod tą maską czuję odór kłamstwa. Christian...
Zaufała mu. Teraz płaci za to cenę... Kochałam mojego męża, doktora Drew Devlina, ale mnie zdradził. A teraz już nie żyje. Kiedy wkładam klucz do...