Okładka książki - Dziecko lekarza

Dziecko lekarza

On nie żyje, a jego córka pragnie zemsty...

,,Zawsze będę cię chronić." - Te słowa mama szeptała mi do ucha za każdym razem, gdy całowała mnie na dobranoc. A gdy opuszczałyśmy naszą smaganą wiatrem nadmorską wioskę, ściskała moją dłoń tak mocno, że aż bolało, a jej twarz stała się blada i napięta. Nigdy nie rozumiałam dlaczego. Ale teraz już wiem.

Dorastając, słyszałam szepty i plotki. Mama próbowała ukryć przede mną prawdę, ale jej się nie udało. Doskonale rozumiem, co wydarzyło się osiemnaście lat temu. Wiem, że jestem dzieckiem zamordowanego lekarza.

Wszystko mogło potoczyć się inaczej, gdyby jego żona nie zniszczyła życia mojej matki - i mojego.

MÓWIĄ, ŻE JEST PRZEBIEGŁA I WYRACHOWANA. ŻE UCHODZI JEJ WSZYSTKO NA SUCHO. ALE JESZCZE MNIE NIE POZNAŁA...

Poruszający, trzymający w napięciu thriller psychologiczny, który nie pozwoli ci się oderwać aż do ostatniego, szokującego zwrotu akcji.

????? ,,Wow! Jestem oszołomiona... Trzymająca w napięciu, wbijająca w fotel historia, podczas której nie raz głośno wstrzymywałam oddech!" - recenzentka z Goodreads

????? ,,Wow!!!!! Wciągnęło mnie od pierwszego rozdziału. Zamurowało mnie... Fantastyczne... A zakończenie? Po prostu WOW!" - Blue Moon Blogger

????? ,,O mój Boże, nie zawiodłam się. To jedna z moich ulubionych serii, a autor z każdą książką jest coraz lepszy." - recenzentka z Goodreads

Informacje dodatkowe o Dziecko lekarza:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-09-24
Tytuł oryginału: The Doctor's Child

Tagi: Thrillery i suspens

Kup książkę Dziecko lekarza

Opinie o książce - Dziecko lekarza

Nie zawsze życie układa się nam tak, jakbyśmy tego chcieli, czasami musimy sobie coś odpuścić, żeby zyskać coś innego, chociaż inni mogą tego nie doceniać i nie rozumieć naszej decyzji.Dziecko lekarza to dość skomplikowana historia, w której dostajemy opis przeżyć i emocji, aż czterech bohaterek zamieszanych w jedną sprawę. Mamy tutaj narrację prowadzoną przez Alice, czyli kochankę lekarza, Evelyn córkę jej i lekarza, Fern żonę lekarza oraz jej córkę Cecilie. Fern wiele lat temu zabiła swojego męża, męża Alice oraz ojca swojej córki Cecili, a następnie ukryła się na wiele lat we Francji, gdzie wiodła cudowne życie z mężem Pierrem. Niestety przez zbieg okoliczności zostaje zdemaskowana, a jej życie przewraca się do góry nogami.Wiele razy słyszałam o twórczości tego autora, niestety nigdy nie miałam okazji jej poznać i zastanawiam się, o czym są inne książki o podobnych tytułach, bardzo mnie to ciekawi i chętnie je nadrobię. Tutaj mamy bardzo skomplikowaną sytuację, widać, że Alice i Fern robiły wszystko, żeby przetrwać i chronić swoje dzieci, nawet wtedy, kiedy nie było to zgodne z prawem. Jednak ta sytuacja ciążyła na trzech bohaterkach, które wiedziały o wszystkim, pomimo tego, że starały się jakoś funkcjonować, z tyłu głowy wciąż miały strach, ból i chęć zemsty.Jest to naprawdę smutna historia, sieć kłamstw i niedopowiedzeń zniszczyła życie wielu osób, niektóre z nich musiały ponieść ogromne konsekwencje, którymi była nawet śmierć
Avatar użytkownika - czytanienaplatan
czytanienaplatan
Przeczytane:2025-10-04, Ocena: 5, Przeczytałam,

Moje największe zaskoczenie tego roku? To, że cykl thrillerów „Żona lekarza” Daniela Hursta, z którym pożegnałam się po trzecim tomie, okazał się tetralogią! I takie niespodzianki bardzo lubię, bo dopiero tym tomem Autor idealnie domknął historię dwóch, owładniętych żądzą zemsty kobiet związanych niefortunnie z pewnym lekarzem.

Od ostatnich wydarzeń minęło osiemnaście lat. To jednak ciągle zbyt mało czasu, by zapomnieć i uwolnić się od przeszłości. Bo są rany, które nigdy się nie goją i tajemnice, które nie pozwalają spać spokojnie.

Tym razem Autor oddaje głos nowemu pokoleniu. Cecilii, córce żony lekarza, która pozornie wiedzie szczęśliwe życie, jednak nieobecność ojca i związana z nim tajemnica jest rysą na idealnym obrazie. I Evelyn, rówieśniczce Cecilii, zrodzonej z fatalnego romansu lekarza i jego kochanki, dorastającej z piętnem przeszłości, której nie była częścią, ale która naznaczyła całe jej życie. Dziewczynie nękanej, odrzuconej, złej na matkę i cały świat. To właśnie z tej złości rodzi się potrzeba odwetu i tragedia, która po raz kolejny splącze losy kobiet.

Wydarzenia toczą się dwutorowo pomiędzy Anglią a spokojną francuską wioską, gdzie od lat ukrywa się wdowa po lekarzu. Nikt nie zna jej prawdziwej tożsamości, nikt nie podejrzewa, że to właśnie ona jest jedną z najbardziej poszukiwanych kobiet w Wielkiej Brytanii. Jej życie to nieustanna gra pozorów, w której każda pomyłka może kosztować ją wszystko.

Z kolei Alice, niegdyś kochanka lekarza, a dziś kobieta próbująca normalnie żyć, wciąż nosi na barkach ciężar przeszłości. W jej miasteczku wszyscy wiedzą, kim była. I kim jest jej córka.

Wracamy do przeszłości obu kobiet i drastycznych wyborów, których dokonały, by chronić siebie i swoje dzieci. Bo choć wydaje się, że Fern i Alice tak wiele dzieli - jedna z nich jest oprawcą, druga ofiarą - to jednak ta granica w pewnym momencie niebezpiecznie się zaciera, a podobieństwo obu kobiet staje się wręcz namacalne.

W powieści nie brakuje napięcia, moralnych dylematów i psychologicznej głębi, a całość można podsumować konkluzją, że od przeszłości nie da się uciec, a świat ostatecznie zawsze okazuje się niewiarygodnie mały. I jeśli myślałam, że po trzech częściach nic już mnie nie zaskoczy, to Autor właśnie się ze mnie śmieje, bo „Dziecko lekarza” domyka cykl z rozmachem i emocjonalnym pazurem. I teraz rzeczywiście mogą pojawić się napisy końcowe. A może ta historia nadal ma potencjał na ciąg dalszy? Z przyjemnością dam się zaskoczyć po raz kolejny!

Skuście się na ten cykl, jeśli lubicie wciągające thrillery i koniecznie czytajcie go w kolejności chronologicznej, by nie stracić dreszczyku emocji i zarazem przyjemności towarzyszących lekturze.

Avatar użytkownika - brunetkabooksrec
brunetkabooksrec
Przeczytane:2025-09-24, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,

"Dziecko lekarza" to czwarta i zarazem finalna część serii "Żona lekarza" autorstwa Daniela Hursta. Jest to thriller psychologiczny, który przenosi nas w czasie o kilkanaście lat do przodu, by opowiedzieć historię córek głównych bohaterek poprzednich części.

Książka już od pierwszych stron mocno mnie wciągnęła i trzymała w napięciu 🤯 Historia dwóch matek i dwóch córek, których losy splatają się w najmniej oczekiwany sposób, nie pozwala się oderwać od lektury. Autor świetnie buduje klimat napięcia psychologicznego i pokazuje, jak przeszłość potrafi kształtować życie kolejnych pokoleń.
Akcja powieści koncentruje się na Evelyn i Cecilii, nastoletnich córkach Fern i Alice. Dziewczyny, nieświadome mrocznej przeszłości swoich matek, przypadkowo się spotykają i zaprzyjaźniają. To właśnie za ich sprawą dawne antagonistki znów muszą sobie spojrzeć w oczy. Główną narratorką jest córka zamordowanego lekarza, która dorastając w cieniu traumy, pragnie zemsty i wyjaśnienia tajemnic sprzed lat 🕵️‍♀️ Autorka świetnie portretuje złożone relacje rodzinne, miłość matki do dziecka oraz żal i gniew wynikające z dawnych krzywd.

✅️Mocne strony to satysfakcjonujące zakończenie. Książka stanowi dopieszczające domknięcie wątków całej serii, które moim zdaniem kończy ją w odpowiedni sposób.
Głębia psychologiczna. Daniel Hurst znakomicie pokazuje, jak decyzje z przeszłości wpływają na teraźniejszość i jak trauma jest dziedziczona przez kolejne pokolenia 💔
Wciągająca narracja oraz lekki język autora sprawiło, że książkę przeczytałam bardzo szybko.

"Dziecko lekarza" to emocjonujące i trzymające w napięciu zakończenie serii, które z pewnością usatysfakcjonuje fanów Daniela Hursta. Jeśli lubisz thrillery psychologiczne z rodzinnymi tajemnicami w tle, ta pozycja jest dla Ciebie. Daje poczucie zamknięcia historii, choć jednocześnie pozostawia w czytelniku refleksję nad siłą przeszłości.

Moja ocena: 8/10 ⭐️

Czy planujesz przeczytać tę książkę? A może czytałaś/eś już wcześniejsze części serii? 😊

BRUNETTE BOOKS

Avatar użytkownika - anna_zajda
anna_zajda
Przeczytane:2025-10-12, Przeczytałem,

To zakończenie serii zapoczątkowanej przez ,,Żonę lekarza". Historia skupia się na nastoletnich córkach głównych bohaterek Fern i Alice. Czytelnik przenosi się kilkanaście lat do przodu. Fern nadal ucieka przed policją. Wyjeżdża na wieś i zaczyna życie jako ktoś inny. Wychodzi za mąż i razem z mężem wychowują córkę z poprzedniego małżeństwa. Alice - kochanka lekarza samotnie wychowuję córkę. Dorosła już córka pragnie zemsty na morderczyni swojego ojca. Przez przypadek córki Alice i Fern spotykają się. Przeszłość odcisnęła ślad na życiu żony i kochanki lekarza. One chcą o tym wszystkim zapomnieć, ale ich córki chcą znać prawdę. Evelyn jest pełna gniewu i determinacji. Jej dążenie do zemsty jest niebezpieczne. Fern wciąż jest przebiegła i wyrachowana. Musi zmierzyć się z konsekwencjami decyzji z przeszłości, a pojawienie się Evelyn jest jej koszmarem. Fern popełniła kolejną zbrodnię, usuwając niewygodną osobę ze swojego poprzedniego życia.

Jest to thriller psychologiczny, w którym nie zabraknie rodzinnych tajemnic. Całą historię poznajemy z perspektywy kilku bohaterów. Opowieść od samego początku wciąga, skupia się na córkach głównych bohaterek. Cała fabuła kręci się wokół mrocznej przeszłości i tajemnicy, która nigdy nie wyszła na światło dzienne. Autor potrafi budować napięcie psychologiczne. Świetnie ukazana jest relacja między matkami i córkami. Relacje bolesne i smutne, ale jest również troska i miłość. To 4. tom cyklu ,,Żona lekarza", ale można go czytać bez znajomości poprzednich tomów. Książka trzyma poziom poprzednich części, buduje napięcie i zamyka wątki. Bardzo podobała mi się cała seria. Każdy z tomów mnie wciągał i czytałam je z zapartym tchem.

,,Dziecko lekarza" to już 4 część o Fern, Alice i ich córkach: Evelyn i Cecilii.

Tym razem autor przenosi nas o prawie 20 lat do przodu od wydarzeń, które miały miejsce w poprzednich trzech częściach. A działo się nich wiele. Tym razem oprócz dwóch matek, mamy narracje prowadzoną z perspektywy ich córek, które skończyły 18 lat i planują żyć po swojemu.

Główną bohaterką jest Evelyn. Córka zamordowanego lekarza, która całe dzieciństwo przezywała tym kim jest. Chce odnaleźć tę, którą zabiła jego ojca.

Fern i Alice przez lata starały o sobie zapomnieć, ale za sprawą swoich córek znowu staną oko w oko.

Książka trzyma nadal poziom poprzednich części. Czytając czuje się to specyficzne napięcie. Cała fabuła kręci się w około mrocznej przeszłości i tajemnicy, która nigdy nie wyszła na światło dzienne.

Autor świetnie tutaj pokazał relacje pomiędzy matkami i córkami. Relację pełne bólu i żalu, ale również troski i miłości.

Osobiście bardzo podobała mi się ta seria. Fabuła każdego tomów kręci się w około zdrady i kolejnych morderstw. W około tajemnic z tym związanych. A jednak każdy z nich wciąga bez reszty. Czyta się go z zapartym tchem.

Jeśli chcecie dowiedzieć się, czy prawda wyjdzie na jaw koniecznie sięgnijcie po finałowy tom ,,Córka lekarza".

Wdowa po lekarzu
Daniel Hurst0
Okładka ksiązki - Wdowa po lekarzu

Zaufała mu. Teraz płaci za to cenę... Kochałam mojego męża, doktora Drew Devlina, ale mnie zdradził. A teraz już nie żyje. Kiedy wkładam klucz do...

Kochanka lekarza
Daniel Hurst0
Okładka ksiązki - Kochanka lekarza

Żona. Kochanka. Kto posmakuje zemsty? Byłam tą drugą kobietą. Kochanką. Wszyscy obwiniali mnie o śmierć doktora Drew Devlina. Zapłaciłam dużą cenę za...