Okładka książki - Dziecko lekarza

Dziecko lekarza

Nie zawsze życie układa się nam tak, jakbyśmy tego chcieli, czasami musimy sobie coś odpuścić, żeby zyskać coś innego, chociaż inni mogą tego nie doceniać i nie rozumieć naszej decyzji.
Dziecko lekarza to dość skomplikowana historia, w której dostajemy opis przeżyć i emocji, aż czterech bohaterek zamieszanych w jedną sprawę. Mamy tutaj narrację prowadzoną przez Alice, czyli kochankę lekarza, Evelyn córkę jej i lekarza, Fern żonę lekarza oraz jej córkę Cecilie. Fern wiele lat temu zabiła swojego męża, męża Alice oraz ojca swojej córki Cecili, a następnie ukryła się na wiele lat we Francji, gdzie wiodła cudowne życie z mężem Pierrem. Niestety przez zbieg okoliczności zostaje zdemaskowana, a jej życie przewraca się do góry nogami.
Wiele razy słyszałam o twórczości tego autora, niestety nigdy nie miałam okazji jej poznać i zastanawiam się, o czym są inne książki o podobnych tytułach, bardzo mnie to ciekawi i chętnie je nadrobię. Tutaj mamy bardzo skomplikowaną sytuację, widać, że Alice i Fern robiły wszystko, żeby przetrwać i chronić swoje dzieci, nawet wtedy, kiedy nie było to zgodne z prawem. Jednak ta sytuacja ciążyła na trzech bohaterkach, które wiedziały o wszystkim, pomimo tego, że starały się jakoś funkcjonować, z tyłu głowy wciąż miały strach, ból i chęć zemsty.
Jest to naprawdę smutna historia, sieć kłamstw i niedopowiedzeń zniszczyła życie wielu osób, niektóre z nich musiały ponieść ogromne konsekwencje, którymi była nawet śmierć. Czytając, nie rozumiałam wielu zachowań bohaterek, często ich ruchy wydawały mi się dziwne i nieuzasadnione, ale takie jest właśnie życie, nieprzewidywalne i pełne sprzeczności.
Bardzo chciałabym przeczytać inne tytuły z tej serii, żeby lepiej poznać bohaterów i wczuć się w ich życie, przeżywać z nimi różne emocje i towarzyszyć we wszystkich trudnych chwilach. Lepsze poznanie kobiet zdecydowanie sprawiłoby, że bardziej zrozumiałabym też, co zadziało się tutaj i dlaczego musiało wydarzyć się tyle złego, żeby wreszcie atmosfera oczyściła się na zawsze.

Informacje dodatkowe o Dziecko lekarza:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-09-24
Tytuł oryginału: The Doctor's Child
Dodał/a opinię: Karolina Radlak

Tagi: Thrillery i suspens

Zobacz opinie o książce Dziecko lekarza

Kup książkę Dziecko lekarza

Żona lekarza
Daniel Hurst0
Okładka ksiązki - Żona lekarza

ON JEST PRZEKONANY, ŻE JEGO SEKRET JEST BEZPIECZNY. ALE ONA ZNA PRAWDĘ... Mój mąż jest lekarzem. Mądrym i czarującym, któremu wszyscy ufają. Z wyjątkiem...

Cudze dziecko
Daniel Hurst0
Okładka ksiązki - Cudze dziecko

Między prawdą a obłędem jest miejsce tylko na jeden wybór. Wszyscy wokół myślą, że oszalałam. Mąż szepcze coś do położnej, próbując mnie uciszyć. Ale...

Opad
Opad