Z jaką książką rozpoczeliści Nowy Rok? Ja go zaczęłam z książką Kaji Owczarczyk pod tytułem "Dziedzictwo". Historia osadzona jest w dwóch ramach czasowych. Mamy rok 1938. Zofia to dziewczyna z dobrego domu, która marzy żeby jej pasja śpiewania przerodziła się w plan na życie. Pewnego dnia życie stawia na jej drodze Rachelę, która zaczyna ją dużo bardziej fascynować niż muzyka. Jednak wszystkie plany i marzenia zmienia wybuch wojny. Zofia po ciężkich przeżyciach, kierując się chęcią zemsty angażuje się w działania konspiracyjne. Druga oś czasowa to rok 1993. Ida to psycholożka i wnuczka Zofii, która przyjeżdża do Sztutowa by zaopiekować się babcią. Mimo iż na codzień pomaga innym nie jest w stanie pomóc sobie. Żyje w toksycznym związku i ma trudne relacje z matką. Te kobiety nie są szczęśliwe i każda z nich nosi w sobie traumę, która jest traumą dziedziczoną z pokolenia na pokolenie poprzez ich dorosłe wybory. Dlatego jedynym rozwiązaniem jest rozwikłanie tej zagadki i opowiedzenie o przeszłości. Bohaterowie są tutaj świetnie wykreowani dzięki ich autentyczności i nieszablonowości. Jest to bardzo ciekawa historia wielowymiarowa, kobieca i pełna tajemnic z przeszłości. Pokazująca jak duże piętno może odcisnąć przeszłość na naszą przyszłość.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-11-20